Amerikaanse onderzoekers van de Stanford University hebben slimme ramen ontworpen die gordijnen overbodig maken. De ramen bestaan uit geleidende glasplaten met metaalionen. In reactie op elektrische stroom kunnen die ionen binnenkomend licht tegenhouden.
Dat schrijven de onderzoekers in Joule. Ramen die licht kunnen tegenhouden zijn niet helemaal nieuwe, maar tot nu toe waren die ramen erg kostbaar, inefficiënt en langzaam. Het slimme raam van McGehee en collega’s hebben een oplossing voor die problemen. Zo hebben de onderzoekers al aangetoond dat ze het raam 5000 keer ondoorzichtiger kunnen maken. Bovendien kan het raam binnen een halve minuut ondoorzichtig worden.
“We zijn verheugd, want deze dynamische technologie kan de verlichting in ruimtes of voertuigen optimaliseren. Bovendien worden de kosten van verwarming en koeling met zo’n 20 procent teruggedrongen,” vertelt onderzoeker Michael McGehee. De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor de slimme ramen. Zo zouden ze toegepast kunnen worden in gebouwen, maar ook in auto’s en zelfs in zonnebrillen.