Slimme en verbonden apparaten zijn in opkomst, maar vaak kan een gebruiker aan de buitenkant niet zien of zo’n apparaat veilig is of niet. Dat moet veranderen, vindt het nieuwe kabinet. Er moeten richtlijnen komen voor de beveiliging van slimme apparaten.
Als software of slimme apparaten toch niet op orde zijn, moeten ze terug kunnen naar de fabrikant. Dat is nodig ook, vertelt Joyce Donat van de Consumentenbond aan de NOS. De Consumentenbond probeerde een onveilige ‘slimme’ kinderpop tevergeefs te laten verbieden. Dat terwijl gesprekken die via een luidspreker in de slimme pop werden gevoerd, konden worden afgeluisterd.
“Er komen steeds meer van dit soort slimme apparaten”, aldus Donat. “Die moeten dan wel veilig zijn en niet door buitenstaanders kunnen worden gehackt. Als het gaat om software op je computer weten we allemaal dat je een wachtwoord moet gebruiken, maar bij internet of things-producten is dat veel schimmiger. Als je een pop hebt of een slimme koelkast dan weet je niet dat je bijvoorbeeld een wachtwoord moet instellen. En daar word je ook niet op gewezen.”