Het paviljoen van ABN AMRO naast het hoofdkantoor in Amsterdam is een goed voorbeeld van duurzame installatietechniek. Op alle fronten zijn creatieve en innovatieve oplossingen doorgevoerd. Het circulair paviljoen wijkt flink af van de gangbare bouwpraktijk, meent Gijs Limmen, adviseur en technisch specialist werktuigbouwkundige installaties bij BAM Bouw en Techniek.
“In het projectteam was iedereen verantwoordelijkheid voor de uitkomst”, vertelt Limmen tegenover De Techniek Achter Nederland. “Leidend bij de keuzes voor de installatietechniek en materialen was circulariteit. We zijn geen beslissingen uit de weg gegaan omdat ze te lastig bleken. Keuzes zijn voortdurend getoetst aan de uitgangspunten van circulariteit.”
En dat leidde tot creatieve oplossingen. Op de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw zijn PCM’s (Phase Change Material) in vloeren en plafondstroken geplaatst voor verwarming en koeling. Daarnaast neemt de warmtepomp een centrale plaats in bij de warmte- en koudeopwekking, legt Gijs Limmen uit. “De warmtepomp gebruikt koudemiddel 1234ze dat een zeer laag GWP-getal heeft. De energiebron voor de warmtepomp vormen horizontale bodemlussen onder de keldervloer en verticale lussen ernaast.
“Ook de buitenlucht kan via de luchtbehandelingskast als bron dienen. Op de koudste dagen kan nog energie uit de wat warmere lucht van de naastgelegen parkeergarage worden gehaald. Dat is eigenlijk restwarmte die vanuit de klimaatgevel van het hoofdkantoor in de parkeerkelder wordt geblazen. In de winter heeft de parkeerkleder daardoor een stabiele temperatuur van circa 16 °C.”