De UU, de TU/e en onderzoekscentra SEAC en Autarco gaan in een gezamenlijk project onderzoeken wat de werkelijke opbrengst van zonnepanelen in Nederland is. Theoretisch is er al heel wat bekend, maar de onderzoekers willen uitvogelen wat de praktische opbrengst is.
Ongeveer twee miljoen zonnepanelen werden in 2016 in Nederland geïnstalleerd, goed voor 525 megawattpiek aan vermogen. Leveren al die zonnepanelen wel op wat vooraf berekend is? De onderzoekers willen de theoretische opbrengsten vergelijken met werkelijke data.
Eigenaren van zonnepanelen kunnen online aangeven hoeveel kilowattuur hun systeem tot dan toe heeft opgewekt, en hoeveel de opbrengst is na drie weken. De zoninstraling wordt bepaald op ligging, oriëntatie, hellingshoek, vermogen en schaduw. Het theoretisch piekvermogen van alle Nederlandse zonnepanelen is 2.500 MW.
“Onze huidige zonne-energiemodellen zijn gebaseerd op theoretische opbrengsten, maar data over de daadwerkelijke prestaties zijn beperkt beschikbaar”, legt TU/e-onderzoeker Roel Loonen uit: “Presteren de systemen wel zoals de installateurs verwachten dat ze doen?”