Een openbrekende markt voor installateurs is de woning die ‘nul op de meter’ (NOM) wordt gemaakt. Bouwbedrijven investeren fors in woningen die in een jaar net zo veel energie opwekken als huishoudens verbruiken. Maar er bestaan ook nog uitdagingen, bewoners kunnen namelijk een teveel aan energie terugleveren aan het stroomnet.
Maar wat gebeurt er als op een zonnige dag al die woningen tegelijk energie opwekken en er een productiepiek ontstaat? “We kwamen er achter dat je een enkele woning wel NOM kan maken, maar dat je dan verderop een nieuwe probleem veroorzaakt”, zegt innovatiemanager Dennis van Goch van BAM tegenover het FD. “Cru gesteld slaat het voordeel van de energiezuinige woningen neer bij eigenaar en gebruiker, maar worden de extra investeringen die een netbeheerder moet doen gesocialiseerd.”
Een oplossing is om het energiebeheer in buurten ‘slim’ te regelen. Van buurten worden slimme netwerken gemaakt die hun energiegebruik beter beheren. Als er meer energie in de wijk zelf blijft, zijn er minder investeringen in het net nodig. “Neem een mooie zomerdag. Dan weet het netwerk op basis van douche- en afwasgedrag wanneer bij welk huis de warmtepomp ingeschakeld kan worden om een warmwaterbuffer op te bouwen”, aldus Van Goch.
Met het installeren van wijkbatterijen wordt het mogelijk nog meer productie in de buurten zelf op te slaan.