Zonnepanelen hebben een veiligheidsprobleem. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt zowel bij de eindgebruiker als bij de installateur. Dat meent IT-expert Nico Cool. Mensen met kwade bedoelingen kunnen zonder al te veel moeite het systeem hacken en van daaruit ook schade toebrengen op de rest van het netwerk.
“Iedereen die zonnepanelen heeft en zijn energieniveau kan controleren via een applicatie of via het internet, is online terug te vinden”, vertelt IT-expert Nico Cool aan VTM Nieuws. Ook in Vlaanderen zijn de meeste zonnepanelen slecht beveiligd. “Via een bepaalde website op het internet kan je op mensen hun persoonlijke loginpagina komen en dan is het meestal een koud kunstje.”
De meeste leveranciers van zonnepanelen stellen een standaard paswoord in als ze zonnepanelen laten installeren. Dat paswoord is heel gemakkelijk terug te vinden op internet. “Dit is een grote achterpoort. De rest van je netwerk mag nog heel goed beveiligd zijn, op deze manier kunnen hackers gemakkelijk aan je systeem en aan je gegevens”, aldus Cool.
De expert raadt mensen met zonnepanelen dan ook aan om contact op te nemen met hun installateur of leverancier en hen te vragen een persoonlijk wachtwoord in te stellen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, zegt Cool. Zowel gebruikers als installateurs en leveranciers staan niet altijd stil bij de risico’s in het systeem.