Bij Stenden Hogeschool in Leeuwarden wordt hard gewerkt aan de vernieuwbouw van het bestaande complex. Niet alleen wordt het gebouw flink uitgebreid, ook is er alle ruimte voor automatisering en klimaatbeheersing. Dankzij nieuwe technieken is er een constante temperatuur.
Komende zomer wordt de nieuwbouw opgeleverd, zodat het tijdig klaar is voor docenten en studenten in het nieuwe studiejaar. Innovatie en duurzaam bouwen hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Stenden Hogeschool heeft in een combinatie van nieuwbouw en verbouwing haar nieuwe onderwijsfilosofie – design based education – sterker tot uitdrukking laten komen. Ook zal het bestaande complex worden uitgebreid met 3.000 m2.
De centrale hal in de nieuwbouw is ontworpen als een soort marktplaats dat dient als ontmoetingsplek. In die ruimte is het licht geautomatiseerd, zo legt Hedzer van der Heide van Damstra Installatietechniek uit. “De verlichting binnen in het gebouw past zich automatisch aan bij de lichtsterkte buiten”, zegt hij in Duurzaam Gebouwd. “Hoe meer licht buiten, hoe minder licht binnen.” Bij de verlichting is de meest recente technieken toegepast. “Extra daglicht bijvoorbeeld komt naar binnen, met name in de centrale hal, door 2 grote glazen lichtstraten van zo’n 20 meter die de grote plantenwanden voorzien van daglicht.”
Veel lokalen en ruimtes zijn standaard uitgerust met bewegingsmelders waardoor verlichting automatisch uitgaat wanneer niemand aanwezig is. Ook bij de toiletten en kranen zijn sensoren aangebracht. In alles is te merken dat er bijzonder veel aandacht is gegeven aan duurzaamheid. De grote plantenwanden in de centrale hal vallen snel op. Deze wanden veraangenamen het binnenklimaat en versterken het thuisgevoel. Van der Heide voegt toe dat de allernieuwste technieken zijn toegepast op het gebied van klimaatbeheersing en energiebezuiniging. “Het is een vraaggestuurd klimaatsysteem, dat onder meer reageert op de mate waarin de lucht vervuild is en CO2 bevat.”
“Verder is in het gehele gebouw vloerverwarming”, vervolgt de installateur. “In de gebouwen is een constante temperatuur van zo‘n 20 graden. Per vertrek is het mogelijk bij te verwarmen of na te koelen en wordt de luchtkwaliteit gemeten. ’s Zomers zorgt de warmtepomp voor koeling, ’s winters voor verwarming. Het systeem is energiezuinig.”