De Universiteit Twente ontwikkelt een slimme regenton die moet helpen bij het waterprobleem van Enschede. Dankzij een koppeling aan een buienradar, loopt een volle waterton leeg bij een aanstaande regenbui. Momenteel worden de regentonnen nog getest bij de universiteit, maar het is de bedoeling dat ze ook bij mensen thuis komen te staan.
De ontwikkelaars zagen een probleem met overvolle regentonnen en zochten een oplossing. Studenten van de Universiteit Twente maakten een slimme regenton waarbij een sensor meet hoeveel water erin zit. Doordat de ton een seintje krijgt van een buienradar wanneer een hevige regenbui op komst is, kan tijdig worden ingegrepen. Enschede kampt al decennia met grondwateroverlast.
In samenwerking met de gemeente Enschede, worden de regentonnen getest. “We hebben nu een proefopstelling op de universiteit staan”, vertelt Hendrik-Jan Teekens, waterontwerper bij de gemeente, tegenover Enschede FM. “Er staan twee van deze tonnen van wel 800 liter. We willen de tonnen ook in de wijk gaan plaatsen om te zien of het werkt voor bewoners. We zitten te denken om twintig tot vijftig tonnen in centrum Enschede te plaatsen om te kijken of het werkt.” Er wordt ook gewerkt aan een app voor de slimme regenton, waarop gebruikers kunnen zien wat de ton doet.
(foto: Newsroom Enschede)