Slimme thermostaten zijn één van de populairste smart home producten in de Nederlandse huishoudens. Toon, Ecobee, Nest en Honeywell zijn een paar grote spelers op de markt. Maar wat zijn de mogelijkheden van de slimme thermostaat? En welke voordelen kan je als installateur aandragen bij een nieuwsgierige gebruiker?
Slimme thermostaten zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele thermostaten. Dat heeft een aantal redenen. De slimme thermostaat is verbonden met Wifi. Daarmee is de thermostaat op afstand te bedienen via een app op de smartphone of tablet. Dat is handig om bijvoorbeeld e verwarming alvast een stukje hoger te zetten voordat thuiskomst. Ook kan je vaak zien op de app hoeveel energie je verbruikt heb, en welke apparaten de meeste energie slurpen.
De gevorderde thermostaten, zoals de Nest Learning Thermostat, hebben zelflerend vermogen. Dit houdt in de thermostaat zich aanpast aan het specifieke leefpatroon van een gebruiker. Aan het begin leert de thermostaat wanneer de gebruiker de verwarming aan- en uitzet. Vervolgens neemt de thermostaat de besturing over, waardoor de verwarming automatisch hoger of lager gaat. Dit is in het bijzonder handig voor gebruikers met een vast leefritme. Mensen met onregelmatige werktijden kunnen er altijd voor kiezen om de slimme thermostaat handmatig in te stellen.
Sommige slimme thermostaten hebben door wanneer een gebruiker thuis is. Aan de hand daarvan wordt de verwarming ingesteld. Dit kan door een aanwezigheidsdetectie via de smartphone. Maar het is ook mogelijk een thermostaat met een bewegings- of lichtsensor te nemen. Die stellen vast of er beweging in huis is of zien of er lichten aanstaan in een ruimte.
De nieuwste thermostaten laten ook de temperatuur per kamer of ruimte regelen. Dit gaat via zogenaamde geofencing, een virtuele afbakening van geografisch gebied. Per kamer is die regeling vaak zo gepiept, regeling per zone is soms lastiger, omdat hier mogelijk cv-leidingen voor verlengd moeten worden.