De kosten voor zonne-energie zullen tot 2040 dalen met nog eens 66 procent. Dat voorspelt het toonaangevende medium Bloomberg in haar New Energy Outlook 2017. De kosten voor windenergie op zee gaan zelfs met 71 procent achteruit, zo valt te lezen in het jaarlijkse rapport, waarin voorspellingen worden gedaan over de energiemarkt.
De kosten voor windenergie op het vaste land, dalen in diezelfde periode met 47 procent. Acht maanden lang deed een team van 65 researchers bij Bloomberg onderzoek voor het rapport.
Wereldwijd zal er meer dan 10 biljoen dollar (dat zijn 13 nullen) worden geïnvesteerd in energieopwekking tot en met 2040. Driekwart van dat onvoorstelbare bedrag wordt gestoken in duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Ook verwachten de onderzoekers dat duurzame energie vanaf 2030 goedkoper zal zijn dan het merendeel van de energie uit bestaande fossiele centrales.
Dat gaat gepaard met een ontstellende groei van zonne-energie. Bloomberg verwacht dat de capaciteit over 23 jaar veertien keer groter is geworden. Windenergie zal minder hard groeien, maar toch ook vier keer zo groot worden. Tegen die tijd zullen deze duurzame bronnen samen verantwoordelijk zijn voor 34 procent van de totale elektriciteitsopwekking in de wereld. Nu is dat nog maar vijf procent.
‘Het rapport toont aan dat het vergroenen van het wereldwijde elektriciteitssysteem niet meer om te keren is’, aldus Bloomberg-onderzoeker Seb Henbest in een verklaring. ‘Dat komt door de snelle daling van de kosten van zonne- en windenergie en de steeds prominentere rol van opslagbatterijen en elektrische auto’s.’
Bloomberg heeft ook ruimte gevonden om de Amerikaanse president Donald Trump te noemen in het rapport: ‘Trump heeft zijn steun uitgesproken aan de kolensector, maar de economische realiteit spreekt niet in het voordeel van kolen. We voorspellen een daling van 51 procent in energieopwekking uit kolen in 2040.’ Ook in Europa zal de vraag naar energie uit kolencentrales drastisch dalen.
De grootste groeimarkten in de energiesector zijn China en India zijn. Bijna 40 procent van alle investeringen in energieopwekking komt uit die landen, wat neerkomt op zo’n 4 biljoen dollar.