Startups in de medische technologie krijgen een boost met de oprichting van het Blue Sparrows MedTech Fonds. In dat fonds gaan zeven Nederlandse ondernemers, startups voorzien van intensieve coaching en financiering. Innovatieve medische technologie kan daarmee met gemiddeld 25 tot 30 procent sneller op de markt komen, zo denken de oprichters.
De ondernemers steken samen met een universitair medisch centrum, een zorgverzekeraar, een universiteit en een ontwikkelaar van medische technologie ‘enkele miljoenen’ in hun het fonds als startkapitaal.
Traditionele investeerders laten het bij innovatieve medische technologie afweten, meent Rogier Barents, een van de initiatiefnemers. Hij wijst op een veelvoorkomend probleem waarbij het geld na de start van een bedrijf opdroogt voordat er voldoende klanten zijn gevonden. De zogenaamde ‘Valley of Death’.
“Als startende ondernemer is het soms extreem lastig om mensen te overtuigen”, zegt Barents tegenover Sprout. “Als standaard investeerder kijk je eerst naar de omzet. Als je daar een aardige groei ziet, zal het wel goed zijn en is men bereid te investeren. Maar voor veel ondernemers ben je dan te laat.”