Slimme speakers zijn enorm populair en daarom heeft Apple zich recentelijk ook in de strijd gemengd. Het bedrijf presenteerde de HomePod op Apple’s conferentie WWDC in CaliforniĆ«. Daarmee gaat het de concurrentie aan met gevestigde namen als de Amazon Echo en de Google Home. Apple maakt de HomePod alleen een stuk duurder dan haar tegenhangers.
Apple moet meteen in de achtervolging. Amazon introduceerde de Echo al in 2014 en Google begon haar speaker te leveren in 2016. De HomePod is pas leverbaar vanaf december 2017. En voor 349 dollar is het ongeveer twee keer zo duur als de Echo ($179) en Google Home ($129).
Het is natuurlijk niet ongebruikelijk voor Apple om veel te vragen voor technologie uit het hogere segment. De iPhone bijvoorbeeld, is een van de duurste smartphones op de markt. Toch verkoopt Apple er jaarlijks miljoenen van.
Apple wil onderscheidend zijn met de HomePod door een hoogwaardige geluid te bieden. Op de Google en Amazon speakers is kritiek geweest op de geluidskwaliteit. De grote vraag is of hoe belangrijk geluidskwaliteit is voor succes op de markt. Apple verwacht dat klanten extra willen betalen voor een goede kwaliteit van het geluid. Amazon en Google denken dat het klanten niet zoveel uitmaakt.
Een belangrijk verschil om te onderscheiden tussen enerzijds Amazon en Google ten opzichte van Apple is de onderliggende marketinggedachte. Amazon’s doel is om de Echo in te zetten om Amazon Prime-abonnementen te verkopen en andere digitale content. Google wil gebruikers binden aan zoveel mogelijk Google-diensten.
Aan de andere kant is de kerntaak van Apple om producten te maken. Klanten moeten enthousiast genoeg worden om hun bankrekening leeg te trekken voor een Apple-product. Het maakt ze niet uit om marginale klanten belanden bij Amazon of Google, dat sommige consumenten extreem goedkope Android-telefoons kopen, boeit ze evenmin.
Specialisatie of brede inzet?
Het succes van de HomePod zal afhangen hoe belangrijk klanten het platform zelf zullen vinden. Amazon mikt erop dat een brede toepasbaarheid de sleutel is in deze markt. Google hangt een vergelijkbare strategie aan, het biedt haar slimme assistent niet alleen aan op de Google Home en Android, maar ook op iPhones.
Daarentegen is Siri alleen beschikbaar op Apple-apparaten. En omdat Apple mikt op het hoge segment, beperkt dat enorm het aantal mensen dat Siri kan gebruiken. Als de brede toepasbaarheid van slimme speakers inderdaad de sleutel tot succes zal zijn, heeft Apple een serieus probleem. Het loopt al drie jaar achter op Amazon en de kans bestaat dat de HomePod daardoor nooit dezelfde tractie zal krijgen bij ontwikkelaars.
Apple gelooft dat het ‘slimme’ aspect van de speaker niet zo heel veel uitmaakt. Het bedrijf hoopt dat door een speaker te maken dat geweldig is om muziek of podcasts af te spelen, genoeg zal zijn om een trouwe klantenbasis te werven.