In Nederland, maar ook daarbuiten, staan steden voor grote uitdagingen zoals leefbaarheid, veiligheid, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid. Voorzitter van NL Smart City Strategie Jack Mikkers zegt dat een slimme stad meer is dan alleen technologie, het is ook een houding.
Naast burgemeester van Veldhoven, is Mikkers ook projectvoorzitter van NL Smart City Strategie, dat als doel heeft om Nederland verder op de kaart te zetten als exportproduct van smart cities. In zijn hoedanigheid van voorzitter, overhandigde Mikkers in januari aan premier Mark Rutte, het rapport ‘NL Smart City Strategie’, een visie over de richting voor smart cities.
Mikkers snapt dat het begrip smart city vaag is. Aan de ene kant is het denken in concept, tegelijkertijd gaat het ook om een concrete aanpak. “Je moet een beetje oppassen voor een kip-en-ei-discussie”, zegt Mikkers tegen Computable. “Ik heb in januari ook gezegd: niemand wil een ‘dumb city’ zijn. Ik vind ‘smart’ het nemen van je verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. Dat je alle instrumenten inzet om tot oplossingen te komen voor de maatschappelijke uitdaging. Dat je de intentie hebt om te delen.”
De projectvoorzitter ziet dat er in Nederland technisch gezien al veel mogelijk is, maar hij benadrukt dat er meer komt kijken bij een echt smart city. “Als ik op de High Tech Campus Eindhoven ben, verbaas ik mij telkens weer over wat er allemaal al is. Maar smart gaat voor mij ook over de factor gedrag. Neem bijvoorbeeld deelauto’s. Het gebruik kun je met een pasjessysteem prima organiseren. Maar als je niet investeert als samenleving om het gedrag van de gebruiker te beïnvloeden, dan zet je geen volgende stap. Het gaat dus ook over waarden die we als samenleving willen hebben.”
Nederland in de top vijf
“Nederland zit qua digitale ontsluiting op wereldniveau in de top vijf. Dat is natuurlijk fantastisch. Je kunt denken dat je daar comfortabel kunt blijven staan, je kunt ook nadenken over de volgende stap”, vervolgt Mikkers. Hij noemt fotonica als voorbeeld, waar nieuwe technieken rondom dataopslag ontstaan. Nederland, met haar kennisinstellingen, hoort op dat vlak tot de voorlopers. “Maar de VS investeert één miljard in fotonica en in Nederland moeten we het doen met een miljoen of tien.”
“Het ontwikkelen alleen is niet voldoende. We moeten het juist toepassen. Daar hoort ook een verantwoordelijkheid bij en daarvoor is experimenteerruimte nodig en misschien zelfs een nóg betere infrastructuur. Een randvoorwaarde is voor mij ook dat we het gezamenlijk belang vooropstellen”, besluit Mikkers.