De door Google gefinancierde supersensor brengt het Internet of Things naar domme apparaten. Het systeem bestaat uit een plug-in sensorbord, dat uit allerlei individuele sensoren bestaat. Het gebruikt algoritmes om data te verwerken. Zo leert kan het gedrag van domme apparaten worden geleerd.
Het sensorbord heeft opvallend genoeg geen camera aan boord, dat is gedaan uit privacyoverwegingen. De onderstaand afgebeelde supersensor gebruikt algoritmes om de data te verwerken die het binnenkrijgt. Op deze manier wordt het getraind om verschillende soorten activiteiten van alledaagse apparaten te identificeren. Het is bijvoorbeeld denkbaar om een notificatie te krijgen wanneer je het kraanwater vergeten bent uit te doen.
Zo heeft de sensor ook door wanneer een niet-slim apparaat, zoals een blender, wordt aangezet. Of het weet wanneer de magnetron aan het draaien is. In principe is het een apparaat dat meerdere synthetische sensoren inschakelt, die allerlei activiteiten kunnen vastleggen in een kamer. Het is niet nodig om overal sensoren aan te bevestigen en dus allerlei punten van mogelijke storingen te hebben.
De onderzoekers van de Amerikaanse universiteit CMU presenteerden hun uitvinding op de ACM CHI conferentie in Denver.