Gigafabrieken die batterijen maken staan op het punt om hun opwachting te maken in Europa. De fabrieken moeten de toonaangevende Tesla-fabriek in Amerika gaan uitdagen en de weg vrijmaken voor groene energie. De eerste gigafabriek staat gepland om gebouwd te worden in Duitsland.
Duits bondskanselier Angela Merkel gaf maandag het startsein voor een 500 miljoen euro kostende gigafabriek. Daar zullen opslagbatterijen van lithium-ion worden samengesteld voor Daimler AG, de producent van onder andere Mercedes-Benz. De faciliteit ligt ongeveer 130 kilometer onder Berlijn en kenmerkt het aandrijven van energieopslag door grote autofabrikanten en energiemaatschappijen.
De technologie is cruciaal om de volgende generatie van groene auto’s vooruit te helpen en om elektriciteit vast te houden die wordt gegenereerd uit wind- en zonkracht, wanneer dit het meest nodig is. Nu twee dominantie industrieën de neuzen dezelfde kant op hebben staan, is het waarschijnlijk dat de kosten van batterijen snel naar beneden zullen gaan, volgens Bloomberg New Energy Finance.
De wereldwijde capaciteit voor batterijfabrikanten zal in 2021 ruimschoots zijn verdubbeld, volgens het BNEF. Dat betekent dat het huidige vermogen van 103 gigawattuur gestegen zal zijn naar 278 gigawattuur. De verwachting is ook dat het Europese marktaandeel in die periode twee keer zo groot zal zijn, deze staat nu op 2.5 procent.
Grootschalige gigafabrieken die op de planning staan in Zweden, Hongarije en Polen gaan samen met de Duitse gigafabriek, de energieopslagmarkt waarschijnlijk op zijn kop zetten. De kosten van lithium-ion pakketten zullen hierdoor dalen met 43 procent. Aangezien batterijopslag een belangrijk onderdeel kan vormen van een smart home of gebouw, gaat het ook op dat gebied veel ruimer kunnen worden toegepast.
Voor energiebedrijven betekenen goedkopere batterijen dat de variabele toestroom van elektriciteit uit groene energie, beter gebruikt kan worden op het smart grid. Bij Enel, de grootste leverancier in Italie, kunnen gridmanagers output van elektriciteit met 30 procent beter voorspellen, door batterijen te koppelen aan een windpark.