Spraakassistenten hebben een enorm potentieel, maar er zijn ook valkuilen om te vermijden. Google’s Daniel Padgett legt uit
wat zoal de strategieën en overwegingen zijn van ontwikkelaars van spraakassistenten. Dat deed hij op de jaarlijkse conferentie Google I/O.
De kracht van spraakassistenten komt neer op drie dingen, volgens Padgett: snelheid, simpelheid en veelzijdigheid. Als het goed wordt gedaan, zijn spraakassistenten ‘sneller dan dat je je smartphone uit je broek kan halen’. Door het sterk groeiende apparaten (de verwachting voor 2017 is ruim 24 miljoen verkopen), is het potentieel enorm.
Alleen is niet elk gebruik, geschikt voor spraakbesturing. Het moet makkelijker zijn dan het alternatief. Daarom zijn er een aantal richtlijnen die makers van spraakbestuurde apparaten in acht zouden moeten nemen.
Do’s
- Gebruik alledaagse taal, waarin gebruikers zich kunnen herkennen. Stel vragen die gemakkelijk te beantwoorden zijn en structureer informatie op een manier die makkelijk te herinneren is.
- Wanneer je het antwoord niet weet, leg dat dan uit aan de gebruiker. “Dat extra stapje zetten is veel beter dan de verbeteringen die je moet doorvoeren als je het verkeerd hebt”, zegt Padgett.
- Kijk wat mensen nodig hebben, en stel je ontwerp daarop af. “Dit is niet in één keer gedaan, je moet ervoor zorgen dat het een terugkomend iets is”, aldus Padgett. “Mensen vertellen letterlijk wat ze willen, dus luister naar ze.”
Dont’s
- Hoewel woorden indrukwekkend goed worden herkent door spraakassistenten, is het nog wel wat anders om goed te laten begrijpen wat er wordt bedoeld. Tot op zekere hoogte is herkenning een ‘opgelost probleem’, maar begrijpend luisteren is een grotere uitdaging. Als een gebruiker vraagt naar het weer in Limburg, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen het Nederlandse en Belgische Limburg. Locatiebepaling kan daarvoor een oplossing zijn.
- Wanneer het aankomt op functionaliteit, ‘is er een neiging om te willen dat alles is afgedekt’, tekent ZDNet op. Alleen zijn niet alle functionaliteiten simpel genoeg voor spraakassistenten. Slechts de functies die geregeld kunnen worden, zonder veel stappen te nemen, zouden geïntegreerd moeten worden.