Het is inmiddels een jaar geleden dat Google de wereld kennis liet maken met de Assistant en Google Home. Tijdens de ontwikkellaarsconferentie Google I/O in 2016, presenteerde CEO Sundar Pichai de slimme assistent. Op 24 mei keert hij terug op dat podium om nieuwe plannen van het techbedrijf bekend te maken. Hoe staat het er een jaar later voor met de Assistant en Home?
Google lanceerde de Assistant als een concurrent van Amazon’s Alexa spraakassistent, Apple’s Siri en Microsoft’s Cortana. Momenteel bezit Google de tweede plaats, ver achter de koploper. Tot dusver kiezen mensen massaal voor Amazon Echo, dat in 2014 werd geïntroduceerd, als smart home hub. Volgens onderzoeksbureau eMarketer, gebruikt meer dan 70 procent van de 35.6 miljoen Amerikaanse gebruikers van slimme speakers, een product uit de Echo-serie. De goedkopere Google Home staat op een kleine 24 procent.
De concurrentiestrijd zal alleen maar heviger worden. Onlangs introduceerde Amazon haar nieuwste Echo-product, de Echo Show, dat een scherm heeft voor videobellen. Microsoft is ook bezig op haar digitale assistent Cortana, op slimme speakers te krijgen. Het bedrijf is daarvoor samenwerkingen aangegaan met fabrikanten als Harman Kardon, Intel en HP.
Dat betekent dat de tijd begint te dringen voor Google. Zodra mensen een slimme speaker in huis nemen, switchen ze niet snel naar een concurrent, volgens een studie van VoiceLabs. Slechts 11 procent zou overwegen die stap te zetten. “Het zet enige druk op Google”, vertelt Victoria Petrock van eMarketer aan CNET. “Amazon kwam al vroeg, agressief de markt op.”
Petrock en andere analisten denken toch dat Google een goede kans heeft om Amazon voorbij te streven. Alexa, de digitale assistent die de Echo voedt, is weliswaar een onverwacht succes; Google heeft een ongeëvenaard voordeel. Dat voordeel is de ongekende hoeveelheid data die het in de achttien jaar als zoekmachine heeft opgebouwd. Denk daar eens over na: je e-mails (G-mail), je locatie (Maps), je agenda (Calendar), je favoriete muziekclips (YouTube) of je liefde voor koken (Search). Als Google al die persoonlijke data op de juiste manier kan inzetten, zou Home een veel betere ervaring kunnen zijn voor gebruikers.