De Amsterdam Arena wil in 2020 het meest innovatieve stadion ter wereld zijn. Na grote vooruitgang te hebben geboekt op het gebied van duurzaamheid, is het stadion de afgelopen twee jaar zich meer gaan toeleggen op een nieuw programma: innovatie.
Met het programma ‘ArenA: Vanzelfsprekend duurzaam’ werd tussen 2010 en 2015 een plan uitgevoerd met verschillende duurzame projecten. Zo heeft het stadion 4.200 zonnepanelen op het dak staan. De resterende elektriciteitsbehoefte wordt gehaald uit Nederlandse windenergie.
Sinds de afronding van het duurzame programma, komt de aandacht meer te liggen op innovatie. “Onder het containerbegrip ‘smart cities’ heeft de stad ons gevraagd om versnelling te brengen in de ontwikkeling van slimme toepassingen voor de stad”, vertelt Henk van Raan, chief innovation officer bij de Amsterdam Arena, tegen Duurzaam Bedrijfsleven.
Smart cities innovaties zijn cruciaal voor een wereldstad zoals Amsterdam. De druk op faciliteiten zoals winkels, openbaar vervoer en infrastructuur wordt steeds groter. Van Raan: “Digitalisering kan een grote rol spelen in het leefbaar houden van steden in de toekomst. De behoefte aan sensoren en smart-toepassingen wordt daarom steeds groter.”
Het stadion, dat binnenkort de Johan Cruijff Arena gaat heten, maakte 50 miljoen euro vrij voor innovatie. “We hebben de ambitie om in 2020 het meest innovatieve stadion ter wereld te zijn, mede omdat we in dat jaar een van de hosting cities zijn voor de Europese Kampioenschappen. Dit is een enorme trendbreuk binnen onze markt: we sturen niet op het uitbreiden van ons stadion, wat de norm is, maar focussen juist op innovatie”, aldus de innovatie-directeur.
Inmiddels zijn de eerste resultaten van het programma al zichtbaar. In de parkeergarage van de Arena wordt momenteel een opslagbatterij van 4 megawatt gerealiseerd. Deze bestaat uit 280 gebruikte Nissan Leaf accu’s. Over niet al te lange tijd wordt deze batterij ingezet om het elektriciteitsnet te ondersteunen en stabiliseren. Zo kan er op piekmomenten van vraag en aanbod worden gestuurd. Eind 2017, wanneer de batterij wordt opgeleverd, gaat het stadion dan eveneens door als energiebedrijf, onder de naam Amsterdam Energy.
Om het meest innovatieve stadion van de wereld te worden, moeten er nog stappen gezet worden. Daar is het stadion dan ook hard mee bezig. Zo komt er deze zomer nog een 5G-netwerk beschikbaar en zal het stadion fungeren als fieldlab voor big data-toepassingen. Daarbij kunnen externe MKB-innovators de Arena gebruiken als proeftuin. “Zo blijven we innoveren. De rol van fieldlab is weer een compleet nieuwe functie voor de Amsterdam Arena”, besluit Van Raan.