Sinds het nieuwe schoolgebouw van het OLV College in het Belgische Vilvoorde in gebruik is genomen, werken studenten en docenten in een veel prettiger klimaat. Met het slimme ventilatiesysteem wilde de school gezonde klaslokalen realiseren met voldoende verse lucht, veel daglicht en comfortabele binnentemperaturen.
“Wij hadden in de eerste plaats een gebouw voor ogen dat voorzien is van de laatste nieuwe snufjes. Vooral op het vlak van een comfortabel binnenklimaat. Voldoende zuivere lucht, veel daglicht en aangename temperaturen zijn nu eenmaal een basisvoorwaarde om geconcentreerd te kunnen les volgen én geven”, vertelt Vera Maes directrice OLV College, aan Installatie&Bouw.
Om de docenten en de 450 leerlingen een prettig werkklimaat te geven werd er gekozen voor een C+ ventilatiesysteem met Health-connectoren van Renson. Daarmee wordt de ventilatie, dankzij voortdurende CO2-metingen, zo nauwkeurig mogelijk afgestemd op de binnenluchtkwaliteit. Elk van de achttien klaslokalen is voorzien van twee healthconnectoren die aangesloten zijn op de centrale ventilatie-unit. Die Health-connectoren bestaan uit sensoren die continu het CO2-gehalte in de binnenlucht meten. Op basis daarvan wordt de afvoer van de vervuilde binnenlucht geregeld.
“In de outputspecificaties die opgemaakt werden door AG Real Estate voor ‘Scholen van Morgen’ was er in principe een D-balansventilatiesysteem voorzien”, zegt Jos Leyssens van architectenbureau Licence To Build. “Onze eigen jarenlange ervaring met scholenbouw leert ons echter dat het zowel voor leerlingen als leerkrachten belangrijk is om na een lesuur ook even een raam te kunnen openzetten. Vooral psychologisch betekent het ook voor een stuk beleving van contact met buiten. Het is bovendien een publiek geheim dat het onderhoud van kanalen en filters in scholen vaak niet zo accuraat gebeurt. En laat net dat zeker voor absoluut essentieel zijn voor de kwaliteit van de binnenlucht.”
Om het vraaggestuurde C+ ventilatiesysteem ook goed aan te laten sluiten op de opgelegde warmte-eisen, werden de raamverluchtingen voorzien van voorverwarmingselementen. Deze zorgen continue voor een toevoer van verse buitenlucht. De lucht die via de raamverluchtingen binnenkomt wordt zo het hele jaar door tot een minimumtemperatuur van 16° Celsius voorverwarmd.
“Dat dit gelukt is, daar is de school heel blij mee,” benadrukt Vera Maes. “Leerlingen merken ook zeer duidelijk het verschil met de oude gebouwen. Zelfs met de vensters dicht is de binnenlucht in de nieuwbouw na een lesuur nog in orde. En daar dragen zowel het ventilatiesysteem als de buitenzonwering toe bij.”