Op de daken van 400.000 Nederlandse huizen staan op dit moment zonnepanelen. Dat zijn er vier keer meer dan in 2010. Ongetwijfeld zal het aantal zonnepanelen de komende jaren verder toenemen. Dat betekent dat er veel kansen komen voor installateurs. Consumenten hebben het kundige advies nodig van installateurs om de juist keuze te maken.
“Kies een leverancier die een vakopleiding heeft gevolgd of het keurmerk Zonnekeur heeft”, adviseert Mariken Stolk van Milieu Centraal. Op de site van QBISnl is een overzicht te vinden van erkende leveranciers. Consumenten willen nog weleens sceptisch zijn over het advies dat ze krijgen. De installateur heeft immers belang bij de verkoop van zonnepanelen.
Stolk vertelt aan Radar+ dat bewoners zich daar geen grote zorgen over hoeven te maken. “Ik heb zelf een installateur gehad die mij zonnepanelen afraadde. Mijn dak ligt op het noorden en er is een dakkapel die voor schaduw zorgt.” Sommige installateurs bieden een verzekering aan voor een opbrengstgarantie. Als de panelen minder opleveren, wordt het verschil vergoed.
Milieu Centraal beveelt consumenten aan om voor een aanbieder te kiezen die een vermogensgarantie geeft. Daarmee is bijvoorbeeld gegarandeerd dat na 25 jaar nog 80 procent van het vermogen geleverd wordt. Stolk weet dat alle zonnepanelen aan Europese kwaliteitseisen voldoen. Zo worden er in Nederland geen slechte zonnepanelen verkocht. Dat blijkt ook uit onderzoek van Stichting Monitoring Zonnestroom.
Rendement
Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met vijf procent rente op een spaarrekening. Daar heb je wel geduld bij nodig. Allereerst moeten namelijk aanschafkosten worden afgetikt. Die investering moet je delen door de jaarlijkse kostenbesparing. Dit voorbeeld rekensommetje van Radar+ laat zien dat die terugverdientijd wel negen jaar kan zijn. Pas na die tijd wordt er echt winst gemaakt.
Voorbeeld
Een echtpaar woont in een standaard rijtjeshuis met een schuin dak op het zuidwesten. Het dak is zeven meter lang en van goot tot nok drie meter hoog. Het paar verbruikt jaarlijks 3300 kWh per jaar (dat is het verbruik van een gemiddeld huishouden).