Woningautomatisering is niets nieuws, maar de huidige boom van smart home technologie brengt het als nooit tevoren onder de aandacht. Of het nou sensoren, apparaten of hele systemen zijn, slimme technologie duikt overal op. Het idee om je huis te automatiseren kan best overweldigend zijn. Maar als je de mogelijkheden kent, is het eigenlijk makkelijker dan je denkt.
Welke dingen kan je automatiseren?
De mogelijkheden zijn eindeloos. De overeenkomende factor is automatisering en de belofte dat apparaten je tijd en geld kunnen besparen. Of dat het je leven simpelweg makkelijker maakt. Een geautomatiseerd licht kan aangaan zodra je er langs loop. Een slimme thermostaat brengt de temperatuur naar beneden zodra het doorheeft dat niemand meer aanwezig is. Deze oplossingen zijn twee erg populaire smart home technologieën, net als camera’s, sloten en klimaatbeheersing.
Hoe werkt woningautomatisering?
Zie het geautomatiseerde huis als een menselijk lichaam. Het moet dingen kunnen voelen, informatie verwerken en passend reageren. Verschillende smart home apparaten doen verschillende dingen, maar allen doen in ieder geval één van deze drie dingen. De eerste functie is waarschijnlijk het belangrijkst. Vandaar dat zoveel slimme apparaten ingebouwde sensoren hebben voor zaken als beweging en temperatuur. Deze apparaten zijn het zenuwstelsel van een smart home. Ze verzorgen de context waarin een geautomatiseerd huis keuzes kan maken.
De apparaten die daadwerkelijk acties uitvoeren, zijn de spieren. Een sensor merkt misschien op wanneer je ’s ochtends uit bed stapt, maar het is het geautomatiseerde koffiezetapparaat dat reageert op die informatie en begint met lopen. Voor hier en daar wat slimme oplossingen in je huis, zijn het zenuwsysteem en de spieren voldoende. Maar wil je een echt geautomatiseerd huis hebben, heeft een smart home ook hersenen nodig.
Welke besturingssystemen zijn er?
Besturingssystemen zijn ontworpen om meerdere apparaten aan te sturen, dit is het brein van je smart home. Zelfs producten van verschillende fabrikanten kunnen onder een paraplu worden bediend. Een goed besturingssysteem integreert alles wat slim is in je woning in een naadloze ervaring van woningautomatisering, beheerd in één app.
Enkele bekende draadloze varianten zijn Z-Wave en ZigBee. Deze hubs kunnen via verschillende radio’s, communiceren met apparaten en die informatie vertalen naar een Wifi-signaal die jij en je router kunnen begrijpen en gebruiken. Voor een echte toekomstvaste ervaring is KNX op de markt. Dit is een open standaard die uitblinkt in stabiliteit en veiligheid. Ook heeft dit protocol geen enkele moeite om verschillende fabrikanten in een systeem te integreren.
Hoe begin ik?
Als je een specifiek beeld hebt, hoe je je woningautomatisering wil opzetten, hoef je alleen nog maar je opties te bestuderen en ze uit te proberen. Mocht je nu nog niet zover zijn, is er geen man overboord. Er zijn genoeg instapmodellen. Niet alleen wat betreft smart home producten, maar ook voor systemen, zoals Coviva. Daarmee is het eenvoudig om te experimenteren en uit te zoeken wat het precies is waarnaar je op zoek bent.
Begrijp wat je nodig hebt, zoek de apparaten en systemen die daarbij passen en je hebt een geautomatiseerde woning die slim is in meerdere opzichten.