Gebouwautomatisering is de synergie van meerdere systemen om processen in een gebouw te verbeteren of te versimpelen. Het zorgt voor een flexibele, comfortabele en veilige omgeving voor werknemers of bewoners dankzij een element van intelligentie. De markt van gebouwautomatisering groeit alsmaar, we zetten daarom vijf redenen op een rij waarom het slim is om intelligente gebouwautomatisering te nemen.
1. Lagere kosten
Intelligente gebouwautomatisering kan in één klap al 15 procent aan gebruikskosten besparen. En dat is nog maar het begin. Met een modern systeem verloopt het werkproces waarschijnlijk op volledige efficiëntie en met minimale slijtage van de apparaten. Dat zorgt voor minder schade op termijn en bespaart je onderhoud- en reparatiekosten.
2. Verbeterde beveiliging
Toegangscontrole is inmiddels een must-have in appartementencomplexen en kantoren. Nu de prioriteit steeds meer op beveiliging komt te liggen, zorgen automatiseringssystemen voor een integratie van het toegangsbeheer. Hiermee kan precies worden bepaald wie toegang krijgt tot welke ruimte. Ook kan een beveiligingssysteem worden geïntegreerd, compleet met camera’s en andere toezichtapparatuur.
3. Minder personeel nodig
De modernste gebouwautomatisering heeft minder menselijke input nodig in het werkproces. Dat betekent dat managers het aantal niet-essentiële personeelsleden kan verminderen om een faciliteit te laten draaien, of er kan worden bespaard op outsourcing. Dankzij deze kostenvermijding kan op termijn meer winst worden geboekt.
4. Betere productiviteit
Gebouwen die een betere luchtkwaliteit en temperatuur hebben, helpen werknemers om productiever te zijn in hun werkzaamheden. Ook het aantal ziektedagen neemt af. Wanneer je eigenaar of manager van een wooncomplex bent, kan je een fijner pand maken om in te leven. Niet alleen neemt daarmee de waarde van je pand toe, ook zullen de klachten van bewoners worden beperkt.
5. Verbeteringen mogelijk
Zelfs al ben je niet van plan om meteen de volle potentie van gebouwautomatisering te benutten, heeft het de mogelijkheid om later systemen toe te voegen en te integreren. Daarbij is wel belangrijk dat er gekozen wordt voor een open standaard zoals KNX. Daarmee zijn nieuwe systemen makkelijk toe te voegen. Zeker bij fabrieksafhankelijke protocollen loop je het risico vast te lopen.