Het Nederlandse Tryst Energy ontwikkelde een module waardoor een batterij bij kleine slimme apparaten niet meer nodig is. De oprichters van startup willen alle batterijen van slimme apparaten vervangen door een super efficiënte zonnecel, met hun ‘Light Energy’ technologie. Tryst Energy begon met een Kickstarter-campagne, maar inmiddels zijn de modules al in de verkoop.
Slimme apparaten hebben nu eenmaal energie nodig en meestal komt die van een batterij. Tryst Energy ontwikkelde een sensor ter grootte van een postzegel, die in vier uur tijd voldoende stroom opwekt om een klein apparaat de hele dag te voorzien van energie. Een CO2-meter, een bewegingssensor of een ander verbonden apparaat, kan op die manier altijd online zijn. Wat de Light Energy technologie bijzonder maakt, is dat het amper zonlicht nodig heeft om aan energie te komen. Zelfs subtiel weggewerkt onder het bureau, werkt het.
Bij een enkel apparaat maakt een batterij niet zoveel uit, maar stel je eens voor dat een gemeente alle parkeerplaatsen wil voorzien sensoren, om de bezettingsgraad te monitoren. Als in al die sensoren een batterij zit, wordt dat een enorm dure, maar niet duurzame, operatie. Elke batterij moet elke drie tot vijf jaar worden vervangen. Dat kost niet alleen geld, maar er moet ook steeds iemand naar die parkeerplaats toe om een simpel batterijtje te vervangen. “Dat is niet alleen onhandig, maar ook superslecht voor ons milieu en het is ook duur, ja echt, duurder dan onze Light Energy technologie”, vertelt mede-oprichter Nick Kiran aan Sprout.
“Niemand wil dat we onze planeet nog meer gaan vervuilen met de batterijen van IoT-apparaten”, vervolgt Kiran. In 2020 zijn er naar verwachting ongeveer twintig miljard apparaten aangesloten op het internet. Dat aantal zal alleen nog maar verder stijgen, zeker in de wereld van smart cities en grote bedrijfspanden die naar het Internet of Things schakelen om hun processen te verbeteren. Tryst Energy zegt dat zeker die grote projecten gebaat zijn bij hun technologie.
Wanneer batterijen overbodig zijn, kunnen apparaten niet meer uitvallen vanwege de energietoevoer. “Geen downtime betekent een aanzienlijk betere gebruikerservaring voor de consument”, meent Kiran. “Je moet er toch niet aan denken dat 10 procent van de connected parkeerplaatsen niet beschikbaar is, omdat de batterij leeg is? Mensen blijven dan dus rondjes rijden in het centrum van de stad. Dat is niet erg duurzaam.”