Bijna 800.000 Nederlandse huishoudens (11 procent) hebben slimme apparaten voor veiligheid geïnstalleerd. Met name IP en beveiligingscamera’s zijn erg populair. Slimme rookmelders en CO2-melders hebben de grootste groeipotentie, zo blijkt uit de Smart Home Monitor 2017.
Multiscope ondervroeg 5500 Nederlanders over hoe zij hun woonomgeving beveiligen. Bijna zes op de tien ondervraagden (57 procent) gaven aan dat de intelligente apparaten voor extra veiligheid zorgen. Daarnaast gebruiken bewoners (39 procent) slimme beveiliging om op afstand controle te houden over wat er in hun woning gebeurt. Ook geeft het een gevoel van gemak en comfort (30 procent).
Niet alleen fabrikanten van apparaten zijn actief op het gebied van slimme beveiliging. Ook telecomproviders zoals KPN proberen voet aan de grond te krijgen. KPN biedt met SmartLife Veilig een totaaloplossing inclusief contact met een alarmcentrale. Consumenten juichen een dergelijke rol van telecomproviders toe (31 procent, ten opzichte van 19 procent een jaar eerder). Een deel is zelfs bereid over te stappen naar een andere provider als deze wel een aanbod heeft wat betreft beveiliging.