Voor installateurs betekenen smart homes een gouden toekomst. Hoewel het concept nog in de beginfase zit, zijn er in 2016 wereldwijd tachtig miljoen slimme apparaten verkocht, wat een stijging is van 64 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het is de verwachting dat die aantallen verder stijgen in 2017. Met die statistieken in het achterhoofd, is het goed om te weten wat de trends zijn op de smart home markt.
1. Watersensoren
Misschien is zijn slimme sensoren die wateroverlast herkennen wel één van de nuttigste apparaten. Ze monitoren het waterverkeer in een woning waardoor je er zeker van bent dat er geen grote lekken of storingen zijn. Dit kan serieuze waterschade, of het het begin van schimmelvorming voorkomen.
2. Slimme thermostaten
Slimme thermostaten horen onder de populairste trends in Nederland. Niet zo gek, want ze kunnen een enorme besparing opleveren van energie. Ze leren de gewoonten van eindgebruikers aan en kunnen zelfs je aanwezigheid detecteren. Ecobee en Nest zeggen dat je met hun thermostaten twaalf tot 23 procent van je energieverbruik kan besparen.
3. Slimme garagedeuren
Met een slimme garagedeur kan je je garage van waar dan ook beheren. Via een app is te checken of de garagedeur niet per ongeluk open is blijven staan. En zo ja, is het met één druk op de knop (of beeldscherm) weer te sluiten.
4. Intelligente watersystemen
Naast energie, kunnen bewoners ook veel besparen op waterverbruik. Niet alleen het water dat gebruikt wordt om te drinken, schoon te maken of te douchen, maar ook het water dat je gebruikt in de tuin. Met een slim watersysteem kan je instellen wanneer er gewaterd moet worden en je kan precies zien waar precies het meeste water aan op gaat.
5. Beveiligingssystemen
Beveiliging is een prioriteit en een zorg, maar met een slim beveiligingssysteem kan je de meeste risico’s dekken. Bewegingssensoren, camera’s, toegangscontrole zijn te integreren in een systeem. Nadat je één keer geld hebt uitgegeven voor de apparaten, hoef je alleen nog maar kosten te maken voor de cloudopslag. Al geven we in dit artikel tips om zelfs daarop te besparen.