KNX is het meest gebruikte protocol in de Nederlandse smart homes. In meer dan een derde van de slimme woningen is de toekomstvaste standaard te vinden. Op gepaste afstand volgt het Z-Wave protocol, een kwart van de huishoudens maakt daar gebruik van. ZigBee voltooit de top drie met vijftien procent. Daarmee volgt Nederland de algehele Europese trend, waarin KNX de overhand aan het krijgen is.
Dat blijkt uit een studie van BSRIA, dat het smart home gebruik in Nederland, China, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Noord Amerika onderzocht. Fabrikantspecifieke protocollen zijn met 15 procent goed vertegenwoordigd in Nederland. Toch blijft die manier van automatiseren nog ver achter op KNX. Dat protocol vergrootte haar aandeel in de markt voor slimme woningautomatisering tot 34 procent. Daarmee is KNX de meestgebruikte standaard voor woning- en gebouwautomatisering.
In Noord-Amerika domineren de fabrikantspecifieke protocollen, terwijl de studie in Europa en China juist een flinke toename aantoont van KNX. De typische KNX-bekabelde oplossing
wordt traditioneel vooral toegepast in nieuwbouw. Sinds de lancering van het draadloze KNX RF in 2010 heeft dit protocol de wind mee en staat het op de derde plaats. Alle fabrikantspecifieke communicatieprotocollen en wifi staan er boven, maar KNX heeft als voordeel dat de draadloze versie kan worden geïntegreerd met de bedrade componenten.
Uit het rapport van informatiedienst BSRIA blijkt dat de smart home technologie het meest te vinden is in luxe villa’s, goed voor 25 procent van de marktwaarde. Daarachter volgen respectievelijk kantoren en hotels, die sectoren vertegenwoordigen in totaal 23 procent van de markt. Een snelle groei wordt in de verkoop van zowel producten als systeemintegratie verwacht, maar omdat de markt nog in de kinderschoenen staat, verwacht BSRIA relatief weinig service en onderhoud. De wereldwijde groei van slimme woningen en kleine utiliteit wordt in 2017 geschat op twintig procent. De totale waarde van de wereldmarkt wordt daarmee geschat op 14, 5 miljard euro.