Hoogleraren roepen de Tweede Kamer in een open brief op tot een radicale ommezwaai naar een duurzame economie. Nederland blijft achter in Europa en dat moet veranderen. Nederland moet juist koploper worden, vinden 90 professoren van zestien universiteiten.
‘Voor Nederland, diepgeworteld in de fossiele economie, is de transitie naar een nieuwe, schone economie dé grote uitdaging voor de komende decennia’, schrijven de hoogleraren in de open brief. Daarin staan twaalf aanbevelingen voor het aankomende kabinet. De hoogleraren willen dat de vijf overgebleven Nederlandse kolencentrales uiterlijk in 2020 gesloten zijn.
Verder bepleiten ze een snelle invoering van een kilometerheffing, een CO2-belasting voor de industrie en hoge fiscale heffingen op milieubelastende en energie-intensieve productie en consumptie. De aanbevelingen bieden kansen voor de installateur om met duurzame installaties Nederland te helpen in de energietransitie.
Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde in Rotterdam, initieerde de brief die gericht is aan informateur Edith Schippers en de Tweede Kamer . “Nederland is de grote transitie te lang uit de weg gegaan’”, aldus Rotmans in Trouw. “We hebben de makkelijkste weg gekozen en alleen laaghangend fruit geplukt. Nederland moet door de pijn heen en de moeilijkste, maar ook de meest uitdagende weg kiezen.”