Hager presenteert de Agardio, een server die een nauwkeurig beeld schetst van zowel het energieverbruik als de opwekking ervan in een gebouw. Alle data uit energiemeters wordt in de Agardio.manager centraal geregistreerd, geanalyseerd en gerapporteerd. Het is een belangrijke toevoeging nu de nadruk in gebouwen steeds meer komt te liggen op duurzaamheid.
Gebouweigenaren en technisch dienstverleners laten steeds vaker extra energiemeters plaatsen in installaties. Dat laat zien dat het bewustzijn van duurzaamheid toeneemt, naarmate de klimaatregulering strenger wordt. Maar beheerders van gebouwen moeten wel het overzicht houden bij al die informatie over energiestromen in een pand. Om daar een antwoord op te geven ontwikkelde Hager de Agardio-manager.
“Zie de Agardio-server als de centrale kassa; hij verzamelt, telt op, verdeelt en brengt exact ‘in rekening’ wat de eigenaar of een andere toezichthouder wil weten”, vertelt productmanager Rob van Veldhuizen in Hager News. “Over een paar jaar, in 2023, moet elk gebouw minimaal aan Energielabel C voldoen. Maar hoe toon je aan dat het gebouw die prestatie haalt? Dat kan alleen met een energiemanager die de energiestromen onberispelijk op een rij zet. Bovendien maakt die mensen ook bewust van hun gebruik. Belangrijkste factor bij het terugdringen van ons energiegebruik is menselijk gedrag. Dat verander je alleen door mensen met hun gebruik te confronteren.”
Hager heeft de Agardio-server intelligent genoeg gemaakt, zodat het via een ingebouwde bibliotheek een lijst van modbus-tabellen tevoorschijn kan halen. De meest uiteenlopende energiemeters kunnen daarmee geconfigureerd en uitgelezen worden. Marcel Kerssies, marketmanager bij Hager, roemt de veelzijdigheid van de server. “Agardio biedt een eigenaar de mogelijkheid om een groot aantal meetinstrumenten te koppelen. Daarmee kun je echt tot in alle onderverdelers van een gebouw, informatie ophalen en verwerken. Als de gas, warmte of watermeters voorzien zijn van de juiste uitgang, bijvoorbeeld een puls, dan kan deze informatie ook verwerkt worden.”
De Agardio-server is geplaatst in de hoofdverdeler en alle meters in een gebouw zijn eraan gekoppeld via een bussysteem. “Met regelingen en normen als BREEAM en BENG zijn bepaalde energieoverzichten verplicht. En verdeel je een gebouw in zones dan heb je een administratiemodule nodig. Met Agardio kan een gebruiker zelfs de meetgegevens van meerdere gebouwen op
één plek verzamelen en verwerken. Met een IP-gedistribueerde modbus kun je meetdata uit verschillende gebouwen via internet naar één Agardio.manager sturen”, besluit Kerssies.