Voordat Hager haar nieuwe oplossing Coviva op de Nederlandse markt bracht, liet het familiebedrijf het systeem testen bij haar eigen medewerkers. Zo ook bij Mathieu Michielsen, hij nam de proef op de som en plaatste de Coviva smartbox in zijn woning.
“Ik had al verschillende quicklink componenten, maar voor deze proef heb ik mijn woning uitgebreid met nog meer schakelaars, dimmers en actoren”, vertelt de sales engineer in Hager News. Toen hij de Coviva smartbox op het internet aansloot, en via de app op zijn smartphone de QR-code scande, was hij direct verbonden. “Het toevoegen van alle draadloze componenten in mijn installatie was vervolgens een fluitje van een cent.”
Zodra de quicklink componenten zijn gemonteerd en gekoppeld, worden ze zichtbaar in de app. Daarin maakte Michielsen vier hoofdgroepen aan: apparaten, covigrammen, groepen en favorieten. Deze kon hij in volgorde verschuiven zoals hij zelf wilde. Daarna kan een installateur slimme schakelingen maken tussen de verschillende actoren, dimmers en schakelaars of scènes programmeren.
Eén van de voordelen van de Coviva smartbox is juist dat de regie in handen wordt gegeven van de bewoner. Een installateur zal nadat hij de schakelingen heeft gecreëerd wellicht enkele scènes samenstellen. “Maar daarna krijgt de klant de touwtjes in handen”, benadrukt Michielsen.
Hager breidt aanbod uit
“Bij oplevering neemt de klant de app in gebruik. Hij voert zijn inlognaam en wachtwoord in en bedient het systeem vervolgens zelf via de app. Hij kan zelf, net als de installateur, ook processen automatiseren of scènes creëren en aanpassen. Dit werkt zo eenvoudig dat zelfs kinderen en wat oudere mensen hiermee geen problemen onder vinden”, vervolgt de Hager-medewerker.
Om het Coviva smartbox systeem voor het volle potentieel te benutten, werkt Hager aan een forse uitbreiding van haar aanbod draadloze componenten. Zo is de smartbox te koppelen met het weerstation Netatmo, daarmee zijn bijvoorbeeld de zonwering en de rolluiken te automatiseren. Hager brengt nieuwe raamcontacten en bewegingssensoren uit en in april komt er een volledig nieuwe reeks inbouwactoren op de markt.
De nieuwe inbouwactoren, die Hager ook wel ‘micromodules’ noemt, moeten fungeren als echte probleemoplossers. “Inbouwactoren hadden we al, maar deze nieuwe generatie is veel kleiner”, legt Hager’s market manager Rick van de Westelaken uit. “Doordat elke micromodule beschikt over twee binaire ingangen, kun je deze schakelaar of impulsdrukker direct aansluiten voor de lokale bediening. Daarmee zijn ze de echte ‘enablers’ voor ons Coviva systeem.”