Het installatiesysteem voor de elektrotechnische infrastructuur is aan vernieuwing toe. Het centraaldoossysteem past niet meer bij moderne bouwmethodes en daarom bedacht installateur Leo Linde een nieuw concept. In gesprek met Hager onderzocht hij de mogelijkheden van zijn systeem in combinatie met het draadloze schakelsysteem Coviva.
Het centraaldoossysteem is de laatste decennia nooit echt veranderd. Het is een verouderde methode volgens Linde en daarom ontwikkelde hij een concept op basis van aftakkingen. “Ons systeem komt erop neer dat we op elke verdieping één streng neerleggen, van waaruit we aftakkingen maken naar de wandcontactdozen en naar lichtpunten in het plafond”, zo legt de installateur van Linde Kroon Elektrotechniek uit aan Hager News.
Dit systeem van Linde functioneert alleen als op een draadloos schakelsysteem. Hager lanceerde maandag het domoticasysteem Coviva smartbox en de installateur besprak de mogelijkheden die een draadloos schakelsysteem voor hem en zijn klanten te bieden heeft. In combinatie met draadloze schakelaars en inbouwactoren, kan Linde Kroon elke schakelaar en elk lichtpunt tegelijk draadloos en intelligent maken.
Linde ziet potentieel in zo’n draadloos systeem, maar alleen als het bedrijfszeker en betaalbaar is. “Wij doen zo’n 500 nieuwbouwwoningen per jaar, het gros daarvan zijn relatief laaggeprijsde huizen. Een duur domoticasysteem is daarin niet haalbaar.” Dus ging hij rekenen. In een gemiddelde woning zitten zestien tot achttien lichtpunten waarbij normaal gesproken schakeldraad wordt gebruikt. In zijn nieuwe installatieconcept verdwijnen de schakeldraden, wat veel werk (en dus geld) bespaard.
Efficiënter installeren
Als vervanging komt een systeem met micromodules in de inbouwdozen achter de lichtpunten en draadloze schakelaars. “Omdat deze schakelaars op elke willekeurige wand geplaatst kunnen worden, zijn de mensen vrij om deze zelf aan te brengen. Voor ons is de toepassing van draadloos schakelen een belangrijk puzzelstukje in efficiënter installeren”, vervolgt Linde. “Door het centraaldoossysteem en de schakeldraden weg te laten, gaan we van circa 300 meter aan leidingen in een sociale woning naar nog maar zo’n 100 meter. En het frezen en boren van sleuven en gaten is nagenoeg verleden tijd.”
Dat Hager met Coviva een toekomstvast, op KNX-gebaseerd domoticasysteem aanbiedt, ziet Linde als meerwaarde voor zowel gebruikers als installateurs. “Het is voor klanten goed om te weten dat zij na oplevering met de Coviva smartbox en de app zelf hun installatie kunnen aanpassen. Ook zullen er installateurs zijn die hem of haar helpen het systeem uit te bouwen; je kunt dimmers toevoegen, of zonwering automatiseren en zelfs een weerstation aan het systeem koppelen.”