Wetenschappers van de Universiteit van Saarland hebben een systeem voor voorspellend onderhoud ontwikkeld waarmee industriële productielijnen worden bewaakt. De wetenschappers gebruiken daar zelflerende sensoren voor. De innovatie wordt eind april gepresenteerd op de Hannover Messe.
De sensoren kunnen door afwijkingen in aangeleerde patronen te herkennen, voorspellen wanneer een storing zich aandient. De Duitse wetenschappers zullen hun uitvinding voor het eerst presenteren op de Hannover Messe, de grootste industriële beurs ter wereld. Professor Andreas Schütze van de Saarland Universiteit ontwikkelde samen met zijn team het nieuwe systeem om productielijnen te behoeden voor storingen.
In feite wordt de productielijn op deze manier voortdurend gemonitord. “We visualiseren continu de conditie van een machine of een lijn en genereren vroegtijdig waarschuwingen voor mogelijke schade”, vertelt Schütze op de site van AT Aandrijftechniek. Door sensoren binnen in de machine of productielijn te plaatsen, kan zelfs de kleinste afwijking gedetecteerd worden. De onderzoekers brachten in kaart welke geluiden, trillingen en temperaturen er precies normaal zijn. Elke afwijking daarop duidt op een naderende storing, wat vervolgens gemeld wordt.
“We hebben het patroon van de verschillende signalen uitvoering bestudeerd”, vervolgt Schütze. “We hebben onderzocht hoe signalen zoals frequentie en vibraties veranderen tijdens gebruikelijke storingen en falen.” Daarvoor hebben ze duizenden patronen geanalyseerd, die afkomstig zijn uit een enorme hoeveelheid data. Ook moesten de signalen gedetecteerd worden die verband houden met bijvoorbeeld mechanische slijtage. Die informatie wordt in de sensoren gestopt. “Daarmee veranderen we de sensoren in smart devices die zelfstandig in staat zijn deze signalen te detecteren.” Dankzij die intelligentie van de sensoren, is er geen specifieke analysesoftware meer nodig.
De Saarlandse onderzoekers willen nu een set sensoren en modules ontwikkelen, waarmee gemakkelijk een fitnesscheck voor productielijnenbedrijven kan worden opgezet. De gedachte is dat nadat de sensoren data hebben verzameld, ze de conditie van de lijn kunnen bewaken. Waarschijnlijk zijn ook andere toepassingen mogelijk, zoals een automatische kwaliteitscontrole. Het systeem dat gepresenteerd wordt op Hannover Messe gaat binnenkort de testfase in. Het zal onder meer worden gecheckt bij Bosch Rexroth en Festo. Bosch Rexroth gaat de sensoren gebruiken voor het monitoren van CNC machines, Festo zal ze inzetten voor de bewaking van van spindelassen.