Woningautomatisering zit nog in de early adopter fase, maar het is een kwestie van tijd voordat het zich rap door het land verspreid. Installateurs van de toekomst moeten daar op voorbereid worden. In dat licht kregen veertien elektrotechniek en ICT studenten uit Friesland een praktijktraining in KNX van Oosterberg. Onderdeel van de training was het maken van een eigen elektrische installatie ontwerp van een fictieve villa.
“Deze tweedaagse praktijktraining domotica in het Duurzaam Doen Huis door een KNX-leraar van Oosterberg geeft onze studenten meerwaarde”, vertelt Mark Vos, docent domotica van ROC Friese Poort. De vraag naar comfort en veiligheid neemt toe in Nederland.
“Bovendien willen we energie efficiënter gebruiken”, vervolgt Vos. In het traject om de Nederlandse huishoudens duurzamer te maken, spelen domotica en elektrotechnische installaties een centrale rol. Dankzij deze moderne technologieën van woningautomatisering is het namelijk mogelijk om energie – al dan niet zelf opgewekt – slim te gebruiken.
“In het Duurzaam Doen Huis trainen we met onze domotica opstellingen zowel beginners als gevorderden. Niet alleen studenten maar ook medewerkers van bedrijven”. Het is niet vreemd dat KNX, een wereldwijd open protocol voor woning- en gebouwautomatisering, als uitgangspunt genomen is voor de studenten. De jonge leerlingen leren zo al vroeg te werken met een flexibele standaard. “Met deze introductie KNX hebben de studenten meer kennis in huis dan menig installateur. Bovendien is dit een gecertificeerde training wat de student meerwaarde biedt voor de arbeidsmarkt”, zegt Peter Meijers van Oosterberg.
Praktijkopdracht
Na goed te zijn geïnformeerd over KNX, werden de studenten aan het werk gezet. “Maak een compleet ontwerp van de elektrische installaties voor een riante villa die we momenteel ergens in Nederland bouwen”, daagde Meijers de studenten uit. “Jullie zijn de installateurs met een eigen bedrijf die een domotica systeem verkopen op basis van KNX”. Nadat de studenten het bestek hadden doorgelezen met de klantwensen, werden die wensen vertaald naar een functiematrix. Daarmee kan een klant precies zien wat te verwachten is.
Vervolgens werd er bij deze praktijkopdracht getekend, berekend en de configuratie geprogrammeerd. “Het communiceren met de klant was het meest lastige voor de studenten”, constateert Meijers. Uiteindelijk wist een derde van de studenten een bewijs van deelname te verdienen. “Met deze praktijktraining en praktijkopdracht zijn de studenten nu in staat om met ieder domotica systeem te werken.”