Het Nederlandse Magnitude Space schiet dit jaar nog haar eerste minisatelliet de ruimte in. Vanaf november draait de satelliet in een baan om de aarde, daarmee wil de operator een wereldwijd netwerk aanbieden voor Internet of Things-sensoren, communicerend via de uhf-band. Om de plannen te realiseren heeft het Amsterdamse bedrijf een miljoen euro startkapitaal opgehaald.
Magnitude Space mikt erop om begin 2018 de eerste klanten aan te sluiten op het netwerk. “Met een enkele satelliet kunnen we al wereldwijde dekking bieden”, vertelt mede-oprichter Laurens Groenendijk aan Tweakers. “De minisatellieten bevinden zich op 700 kilometer hoogte in low earth orbit en bewegen zich met een snelheid van zeven kilometer per seconde als een soort appelschil rond de aarde.”
Hierdoor kan Magnitude Space via sensoren één keer per dag updates geven. De ambities zijn om het netwerk verder uit te breiden om vaker updates te kunnen geven. “Op termijn willen we een netwerk van 48 satellieten hebben. Dan kunnen we een keer per kwartier updates via de frequentie aanbieden.” Om tot die 48 te komen, wil het bedrijf jaarlijks zestien satellieten lanceren. In 2021 moeten dan alle 48 stuks rond de aarde draaien. De communicatie van het LPWAN (low power global area network) verloopt via uhf. “Dat maakt dat het weinig energie vergt en we de hardware-eisen voor modems laag kunnen houden. Dat zijn standaardapparaten met een batterijduur van vijf tot tien jaar”, vervolgt Groenendijk.
Het netwerk kan op deze manier goedkoop worden aangeboden, volgens Groenendijk. “We rekenen 3 euro per jaar per sensor voor een dagelijkse update. Die prijzen vallen hoger uit als we meer updates per dag bieden”. De minisatellieten hebben een omvang van 10x20x30 centimeter. Daarmee vallen ze in de 6U-formfactor voor CubeSats.