De manier waarop een woning is te automatiseren, komt in de basis op twee mogelijkheden neer: bedraad of draadloos. Nou ligt het aan de wensen van de bewoner welke optie het meest geschikt is. In dit artikel behandelen we de voordelen van een draadloze woningautomatisering.
Voordelen van een draadloze woningautomatisering
Bedrade netwerken zijn niet per definitie nadelig, ze zijn robuuster, veiliger en het aantal storingen ligt over het algemeen ook lager dan bij draadloze netwerken. Alleen zijn er genoeg situaties te bedenken waarbij bedraad automatiseren eigenlijk helemaal niet zo handig is. In de eerste plaats is een draadloos netwerk veel toepasselijker bij bestaande bouw. Dan bestaat dezelfde luxe niet die nieuwbouw heeft, om alles zo efficiënt mogelijk in te richten. In sommige gebouwen is het bovendien simpelweg niet mogelijk om veel kabels te trekken.
Bij bestaande bouw moet je roeien met de riemen die je hebt, want zodra er gesloopt en gebouwd moet worden, verandert je automatiseringsproject ineens in een heel kostbare en tijdrovende operatie. Dit maakt een draadloze automatisering erg interessant voor bewoners die hun appartement of huis snel willen upgraden met de nieuwste protocollen, zonder een tweede hypotheek te hoeven nemen.
Makkelijke installatie
Eén van de andere voordelen van een draadloze woningautomatisering, is dat de technologie gemakkelijk is aan te brengen. Sterker nog, de installatie is vaak zelf goed te doen voor iedereen die enige kennis heeft van elektrotechniek. De installatie van veel systemen rust op schakelactoren die simpelweg in een stopcontact kunnen worden gestoken. De inbouwmodules zijn klein genoeg om netjes weg te werken in een inbouwdoos. Sensoren, zoals die voor beweging, ramen en deuren, zijn dankzij hun door batterijen gevoede stroomverbruik, makkelijk op allerlei plekken aan te brengen in een woning.
Er zijn veel doe-het-zelf automatiseringssystemen via bijvoorbeeld Bluetooth, Zigbee of Wifi. Maar ook een geavanceerder protocol als KNX is niet moeilijk te realiseren. In principe hoeft de installateur alleen maar de lokale infrastructuur aan te brengen. Daarna kan een bewoner zelf scenario’s en processen samenstellen, zonder dat daar de hulp van een installateur bij nodig is. Zo zijn schakelaars, dimmers, rolgordijnen, alarmsystemen en veel andere toepassingen binnen handbereik, zonder enig constructiewerk. Vervolgens zijn die slimme apparaten gemakkelijk te besturen met een smartphone of tablet.