Philips en zorginstelling Cordaan installeren dit jaar slimme sensoren in woningen van alleenstaande ouderen met dementie. Zodra afwijkend gedrag bij de bewoners wordt gedetecteerd, waarschuwt het systeem de mantelzorger, verzorgende of wijkverpleegkundige. Het smart care systeem zal in ongeveer 150 woningen worden aangebracht.
Cordaan en Philips ontwikkelden een systeem dat zelflerend is en steeds beter wordt in het herkennen van ongebruikelijke verplaatsingen. Het doel is dat de slimme sensoren ouderen helpen om langer zelfstandig te wonen op een veilige wijze. De eerste acht woningen zijn inmiddels al aangepast, op korte termijn volgen er nog zeven. In juni moeten dan alle woningen voorzien zijn van sensoren.
Eén van de slimme technologieën is een alarm dat automatisch afgaat wanneer een bewoner valt en niet meer kan opstaan. In de toekomst moet er ook telemonitoring mogelijk zijn voor mensen die net uit het ziekenhuis komen. “Als iemand thuis ligt na een operatie en de monitor begint te piepen, kan de wijkverpleegkundige ernaartoe. We zijn in gesprek met OLVG en AMC om die systemen met elkaar te combineren”, vertelt Cordaan-bestuurder Eelco Damen aan Het Parool.
Over een jaar wordt het project geëvalueerd, mocht het een succes blijken, dan wil Cordaan het verder uitrollen naar andere kwetsbare ouderen met dementie. Mogelijk komen dan ook verstandelijk gehandicapten in aanmerking die graag in een slimme woning verblijven. Het sensorsysteem kost Cordaan duizend euro per jaar per bewoner, maar berekeningen tonen aan dat het Cordaan 18.500 euro per persoon aan ziekenhuis- en verpleeghuiskosten scheelt.