IBM zegt met haar cognitieve computer Watson een oplossing gevonden te hebben met de verwerking van de enorme hoeveelheid data in de medische wereld. Er moet structuur worden aangebracht in al die kennis om tot relevante inzichten te komen, anders zien artsen door de bomen het bos niet meer. Watson moet medici daarbij helpen.
“De maatschappij is in hoge mate gedigitaliseerd waardoor alle apparaten gegevens produceren. Dagelijks komen er ook meer gegevens bij”, zegt Nicky Hekster van IBM Watson Health tegen Duurzaam Bedrijfsleven. “Door hun werkzaamheden hebben artsen vaak weinig tijd om alle wetenschappelijke literatuur door te nemen en deze te combineren met inzichten en ervaringen uit de praktijk. Daarvoor biedt deze computer uitkomst.”
De cognitieve computer, die vernoemd is naar IBM-oprichter Thomas J. Watson, is bedoeld om het cognitieve vermogen van mensen (zoals nadenken, spreken en redeneren) te kunnen uitbreiden. Dat doet IBM Watson door structuur te brengen aan grote hoeveelheden data en daar de kennis uit te halen. De computer helpt ook met slimme toepassingen in de gezondheidszorg, zoals de zorg van diabetespatiënten.
Slimme hulp voor diabetici
Medtronic is een oplossing die de gezondheidsgegevens meet van suikerpatiënten. Watson verwerkt die verzamelde data tot voorspellingen over de grootste risicomomenten bij patiënten. “Hoe meer data er wordt verzameld, des te preciezer de zorg kan worden ingericht. Dit maakt het mogelijk om de zorg voor bijvoorbeeld diabetes te personaliseren en de behandeling per individu effectief te maken”, vervolgt salesman van IBM.
De computer haalt in eerste instantie haar kennis uit de data die elke dag verschijnt op het internet. Maar artsen kunnen ook hun eigen kennis en ervaringen rechtstreeks toevoegen aan het systeem. Op die manier wordt Watson aangevuld en getraind op basis van de kennis van de artsen. Al zijn medici daar nog wel huiverig voor, volgens Hekster. Hij verzekert artsen dat ze het geesteskind van IBM niet als een vervanger moeten zien voor hun kennispositie. “Watson is niet gemaakt om de arts te vervangen, maar om de arts te helpen bij zijn dagelijkse werkzaamheden. Zie het als een zeer intelligente assistent. In de toekomst maken cognitieve systemen als Watson standaard deel uit van onze maatschappij”, zegt Hekster. “Niet alleen in de gezondheidszorg, maar ook in bijvoorbeeld de financiële sector of de energiesector.”