Alivecor heeft met een investeringsronde een kleine 28 miljoen euro op. Daarmee kan het Amerikaanse health tech bedrijf haar slimme hartmonitor verder gaan ontwikkelen. Ook digitale start-up Virta bleek succesvol bij het werven van nieuwe fondsen. De technisch diabetesspecialist wil de miljoenen gaan gebruiken om onderzoek te doen hoe nieuwe behandelmethodes suikerziekte kunnen genezen.
Alivecor kon twee indrukwekkende namen aan zich binden als investeerders. Het bedrijf haalde de 28 miljoen op bij Mayo Clinic en Omron Healthcare. En dat zijn niet zomaar twee namen. Mayo Clinic is één van Amerika’s grootste non-profit gezondheidsinstellingen, Omron Healthcare is een internationale leverancier van medische apparatuur. Zo leveren zij bijvoorbeeld bloeddrukmeters en hartslagmeters. Volgens de hoogste baas bij Alivecor, Vic Gundrota, is het indrukwekkend dat het Mayo Clinic als investeerder heeft gestrikt. “Er zijn veel health tech bedrijven in Silicon Valley, maar er zijn er niet veel waarin Mayo Clinic investeert”, laat hij weten aan Business Insider.
Het paradepaardje van Alivecor is de Kardia. Het is een elektrocardiogram voor de smartphone die een kleine honderd euro kost. Het apparaatje maakt verbinding met de iPhone of andere smartphones en maakt binnen een halve minuut een hartritmefilmpje. Met het opgehaalde geld kan Alivecor verder werken aan projecten zoals een nieuwe elektrocardiogram, die zo klein is dat hij past in de band van een Apple Watch. Daarvoor heeft het bedrijf nog wel goedkeuring nodig van waakhond FDA.
Virta haalt 34 miljoen euro op
Naast Alivecor is er nog een ander health tech bedrijf uit Silicon Valley dat succes boekte bij een investeringsronde. De digitale startup Virta haalde 34 miljoen euro op waarmee het onderzoek wil doen naar nieuwe behandelmethodes voor diabetes, zo meldt TechCrunch. Virta is gespecialiseerd voor technologische oplossingen voor suikerziekte. Zo ontwikkelt het een online coaching en monitoring programma voor de behandeling van diabetes type 2.
In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes, waarbij het overgrote merendeel type 2 heeft. Wereldwijd kampen 415 miljoen mensen met de ziekte. Met een combinatie van mobiele apps, kunstmatige intelligentie en online gepersonaliseerde coaching, denkt Virta diabetes type 2 te kunnen verhelpen. “Onze missie is om diabetes in 2025 terug te hebben gedraaid bij honderd miljoen mensen. Het is een ambitieus doel, maar we zijn elke dag weer gemotiveerd door de levens die we konden veranderen”, zegt Virta’s mede-oprichter Sami Inkinen.