Eindexamenscholieren uit Barneveld mochten de afgelopen weken experimenteren met domotica. Met de zogenaamde ‘Meesterproef’ rondden tien VWO-leerlingen van het Barneveldse Johannes Fontanus College (JFC) sloten afgelopen weken hun Technasium-opleiding af.
Voor de opdracht werkten eindexamenscholieren samen met een bedrijf of instelling, om voor een bestaand probleem een oplossing te zoeken. Voor het Barneveldse zorgdomotica-bedrijf Leertouwer, onderzochten twee leerlingen of de inname van medicatie bij ouderen beter te controleren is dankzij automatisering. Het onderzoek was in het kader van ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.
In een ander project, maakten leerlingen een ontwerp voor een defecten-detector voor endoscopen. Zorgbedrijf DovideqMedical kan deze dure medische apparaten vaak niet opnieuw gebruiken, omdat het niet mogelijk is om te controleren of de endoscopen nog goed werkzaam zijn. Elektronicafabrikant Gepro gaf twee VWO-scholieren de uitdaging om kleine bouwkranen op afstand te kunnen monitoren. De tieners ontwikkelden een app waarop de kosten, locatie, de gebruiksduur en de zorgvuldigheid van de machine inzichtelijk worden gemaakt.
Voor Jansen Poultry Equipment (JPE) werkten scholieren mee aan een innovatief harvestingsysteem voor vleeskuikens. Op dat systeem moest nog patent worden aangevraagd. Erik den Besten, technisch directeur van JPE was onder de indruk van de inzet van de nog jonge ontwikkelaars. “Onze opdracht is op een vlotte, doortastende wijze uitgevoerd. Het eindresultaat van deze opdracht kunnen wij goed gebruiken in het produceren van ons equipment. Sterker nog, deze studenten hebben zelf zorg gedragen voor de overdracht naar onze collega’s en partners. Ik ben blij met de prettige samenwerking met het Technasium van het JFC.”
“Zoals opnieuw bleek tijdens deze opdracht, is motivatie en interesse in techniek soms belangrijker dan kunde en kennis; dat komt later bij een technische studie wel”, vervolgt Den Besten in De Barneveldse Krant. “Wat nu opvalt, is de enorme drive van de Technasium-studenten om het onderste uit de kan te halen met zo’n opdracht. En dat is niet de eerste keer. De afgelopen 3 jaren waren zonder uitzondering een succes. Wij kijken dan belangstelling naar de toekomst.”