Rijswijk begint met een proef waarin verkeersborden worden voorzien van sensoren om de staat van het bord bij te houden. Landelijk worden alle verkeersborden straks opgeslagen in een database, zodat wegbeheerders weten hoe het ervoor staat met de verkeersborden. Maar in Rijswijk gaan ze dus een stap verder en laten ze de verkeersborden zelf doorgeven of onderhoud nodig is.
Met de Rijswijkse proef Intelligent Public Space Management worden de verkeersborden in drie wijken intelligent gemaakt, door ze te voorzien van sensoren en applicaties. Verkeersborden zakken weg, waaien om of raken onzichtbaar door de natuur. Met de sensoren wordt automatisch doorgegeven als er een verandering is van de staat van een bord. Het is een idee dat geleend is uit Istanboel, waar regelmatig verkeersborden worden gestolen.
De smartsensoren werken op een batterij of op zonne-energie en gaan tot vijftien jaar mee. “Zolang er niets met het bord gebeurt ‘slaapt’ de sensor. Pas als het bord in beweging komt, meldt de sensor dat via het netwerk van KPN”, legt IT-directeur Arjen van Dieren uit op Verkeerskunde. “Ze kunnen de temperatuur meten en doorgeven als er gladheid dreigt, zodat er op de juiste plekken kan worden gestrooid. Ook kan er een lichtsensor worden gemonteerd in bijvoorbeeld wegwijzers die een seintje geeft als de verlichting het niet of niet goed doet.”
[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Verkeersbord”](Foto: Maurits van den Toorn)