Bijna iedereen maakt er al gebruik van, maar de term zal nog niet bij velen bekend zijn: fotonica. Toch kennen we het al in glasvezelkabels. Het is een techniek die in de toekomst een steeds prominentere rol gaat spelen. Wat is fotonica nou eigenlijk en wat kunnen we ermee?
Wat is fotonica?
Fotonica is de wisselwerking tussen fotonen (licht) en elektronen (elektronica). Elektrische stroom wordt omgezet in licht, zoals bijvoorbeeld led, laser en lcd. Een ander treffend voorbeeld waar de installateur fotonica van kent zijn zonnecellen waarin energie van zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Maar fotonica kan overal ingezet worden waar snellere dataverbindingen of betere monitoring van data wenselijk is.
Neem bijvoorbeeld de zorg, telecommunicatie, beveiliging en natuurlijk het Internet of Things. De capaciteitsproblemen die er aan dreigen te komen, kunnen opgelost worden door fotonica, dat de traditionele elektronische technologie zal vervangen. Fotonische chips zijn microchips die allerlei bewerkingen kunnen doen op basis van licht. Chips kunnen, lang voordat er echte schade is, een waarschuwing geven dankzij veranderingen die worden waargenomen op basis van terugkaatsend licht.
Fotonica staat nog in de kinderschoenen en de ontwikkeling ervan vraag nog om veel wetenschappelijk onderzoek. Het is niet even gedaan om licht op het minuscule nano-niveau zo te veranderen dat we er allerlei handige bewerkingen mee kunnen doen. Wetenschappers verleggen alsmaar grenzen om fotonica mogelijk te maken, want de mogelijkheden van fotonica zijn enorm.
De micro-elektronica is een erg beperkende factor voor de ontwikkeling van datasnelheid in allerlei verbindingen. Daardoor stijgt het energieverbruik in de huidige datacentra. Als men gebruik zou maken van fotonische chips, kan er een veel hogere datasnelheid worden behaald dan mogelijk is met de traditionele elektronische systemen. Fonetische verbindingen hebben geen enkel probleem om grote massa’s data zonder storing snel te verwerken.
Het zal nog even duren voordat fotonica volmaakt is, maar zodra het zover is, gaat dat enorme kansen bieden voor installatiebedrijven. De verwachting is dus dat in de nabije toekomst de vraag naar installateurs met een goede kennis van fotonica alleen maar zal toenemen.