Drie woonzorgplekken in Nederland testen een zogenaamde empathische woning, waarbij sensoren en andere slimme oplossingen bewoners een handje helpen met alledaagse activiteiten. De empathische woning is een concept van de Technische Universiteit Eindhoven, deze living labs zijn op 13 maart officieel van start gegaan.
In de zorgcentra wordt getest of slimme toepassingen ervoor kunnen zorgen dat de oudere bewoner genoeg beweegt, de weg vindt en activiteiten onderneemt. Slimme sensoren worden geplaatst in muren en vloeren van de empathische woning. Zo geeft een vloer bijvoorbeeld een signaal zodra een bewoner niet helemaal stabiel loopt en dreigt te vallen. Of het toont een begeleidend lichtspoor op de muur om dagelijkse bezigheden te ondersteunen of stimuleren.
Masi Mohammadi, hoogleraar Smart Architectural Technologies aan de TU Eindhoven, meent dat met de empathische woning de volgende fase van woningautomatisering is bereikt. “In deze nieuwe fase is ‘slim’ niet alleen maar een randvoorwaarde, maar is slimme technologie naadloos geïntegreerd in de woonomgeving en past de technologie zich optimaal aan de behoeften van de bewoner aan en ondersteunt hem bij zijn dagelijkse activiteiten.” De woningen worden getest in zorgcentra in Eindhoven, Roermond en Den Bosch. Met het pilotproject wordt uitgewezen of ouderen dankzij de slimme technologie langer zelfstandig kunnen wonen.