Nederland loopt technologisch niet achter op de Verenigde Staten, we hebben alleen een te gecompliceerd systeem om de potentie ten volle te benutten. Dat zegt Mark van Meggelen, directeur Philips Healthcare Benelux. Hij sprak op Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS), een vakbeurs over de zorg in Orlando, Florida.
“Ik zie internationaal enorm veel gebeuren op het gebied van value based healthcare en informatics”, zo citeert Zorgvisie de directeur van Philips Healthcare. “Het biedt kansen om deze technische innovaties in te zetten in het Nederlandse stelsel. We hebben ons dit jaar gefocust op de vraag hoe je met slimme software cliënten en patiënten thuis kan monitoren. Denk bijvoorbeeld aan een grote populatie van cliënten die thuis bepaalde apparaatjes dragen waarmee cruciale waarde worden afgelezen en doorgegeven aan een overkoepelend systeem.”
“Dat systeem geeft met bijvoorbeeld groene, oranje en rode bolletjes aan waar de zorgverlener of mantelzorger moet ingrijpen of even langs moet gaan. Dit soort systemen die een hele populatie monitoren en tegelijkertijd kunnen inzoomen op een individu, daarin gaat de ontwikkeling nu snel. Wij hebben bijvoorbeeld vorig jaar hiervoor het bedrijf Wellcentive overgenomen. We maken grote stappen met dit soort software”, vertelt Van Meggelen.
Effectiviteit door eenvoud
Deze technologie is in Amerika al veel terug te zien, maar in Nederland is het een zeldzaamheid. Van Meggelen analyseert de situatie en komt tot de conclusie dat het aan de opzet van het systeem ligt. “Vanwege de bestaande structuren heb je in de VS meer initiatieven voor accountable care en value based healthcare. Het is daar nu eenmaal gebruikelijk dat een verzekeraar, ziekenhuis, thuiszorgorganisatie en revalidatiecentrum deel uitmaken van hetzelfde zorgbedrijf. Dan spreek je eenvoudiger prestatie-indicatoren af, zoals minder ligdagen en minder heropnames.”
“Het feit dat we in Nederland minder initiatieven met value based healthcare zien, ligt niet aan het feit we technologisch achterlopen op de Amerikanen. Dat komt doordat we een ander stelsel hebben met de bekende schotten, waardoor het ingewikkelder is om tot afspraken voor waardegedreven zorg te komen. In ieder geval afspraken waardoor alle betrokken partijen daadwerkelijk toegevoegde waarde ontvangen”, aldus de directeur.
Door zichtbaar te maken wat er allemaal mogelijk is met de technologie, verwacht Van Meggelen dat Nederland meer op Amerika gaat lijken in dit opzicht. “Kijk bijvoorbeeld wat we al doen met Cordaan en het CareSensus-project. Doel daarvan is om mensen met kwetsbare ouderen te helpen zo lang mogelijk thuis te wonen met behulp van slimme sensoren in huis. Daar zit enorm veel potentie.”