Intel heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, een toekomstbeeld geschetst van smart cities. Volgens het technologieconcern wordt het een stad die altijd meekijkt en communiceert. Klinkt misschien eng, maar het moet het verkeer verbeteren, zorgen voor een betere informatievoorziening en het kan helpen bij noodgevallen.
Intel gaf drie voorbeelden van (huidige) smart city-toepassingen, die in de toekomst op grote schaal zullen worden toegepast.
- Een ogenschijnlijk normale lantaarnpaal heeft een cirkel van camera’s hangen onder de lampen. Data van die camera’s kan gebruikt worden door overheden om beslissingen te nemen over de verkeersstroom. Een serie hotspots aan de paal, kan dienen als een stedelijk wifi-netwerk.
- De Citybeacon in Eindhoven heeft wel iets weg van een beeldhouwwerk. Bovenop zitten camera’s die data versturen naar de gemeente. Een laag eronder zijn twee grote schermen geplaatst als communicatiemiddel met het publiek. Tenslotte zit onderin een scherm dat dient als informatiekiosk.
- Communicatie is belangrijk tijdens noodgevallen, maar helaas ligt het mobiele netwerk er dan snel uit. Intel liet zien hoe experimentele drones hun eigen mobiele netwerk met zich meedragen en zo een noodgebied invliegen om zo bereik te bieden. De drones kunnen ook beelden leveren van de ramp en versturen naar de hulpverleners, zodat zij hun strategie beter kunnen bepalen.

