Minister Kamp van Economische Zaken ging op bezoek bij de zogenaamde Flat met Toekomst. Acht woningen in deze flat in de Utrechtse wijk Overvecht zijn in een proefproject volledig energieneutraal gemaakt. Ook tekende de minister een convenant om woningen op een andere manier te verwarmen.
De Flat met Toekomst is een verbouwing van een verouderde flat in Overvecht. Eind 2016 zijn acht woningen energieneutraal gemaakt. “De ramen zijn van driedubbel glas, er liggen zonnepanelen op het dak, er is een luchtwaterwarmtepomp, het huis is zo goed als luchtdicht en we gebruiken geen gas”, vertelt bewoonster Emy Spekschoor in DUIC.
“Wat een prachtige woning”, reageert minister Kamp enthousiast wanneer hij De Flat met Toekomst verkent. De flat is dankzij de nieuwste technologieën nul-op-de-meter, in ieder geval in theorie. Aan het eind van dit jaar loopt de proef af en dan wordt bekeken of het ook in de praktijk is gelukt. Zo ja, dan kunnen meer sociale huurwoningen worden omgebouwd naar een energieneutrale woonplek.
Minister Kamp is benieuwd of Spekschoor erg moest wennen aan de veranderingen. “Het gebruik van de verwarming is anders. Mensen zijn altijd gewend om de temperatuur via de thermostaat lager te zetten maar hier is het juist de bedoeling om altijd in alle kamers dezelfde temperatuur te hebben. Zo hoeft het systeem het minst hard te werken”, reageert de bewoonster. “Daarnaast heb ik maar dertig minuten warm water per dag.”
‘Fijn wonen’
Toen Spekschoor een oproep zag van woningbouwvereniging Mitros langskomen voor deze proefwoningen, sloeg ze meteen toe. Na achthonderd andere geïnteresseerden achter zich te hebben gehouden, kreeg ze de woning. In december verhuisde ze naar de proefwoning. “Ja, het is hier heel fijn wonen. En het past helemaal bij mij, ik was voorheen ook vaak bezig met duurzame thema’s en mijn eigen footprint.”
Na het bezoek aan de Flat met Toekomst ondertekende minister Kamp ook nog een convenant in Utrecht. Dertig gemeenten, vijf netbeheerders en alle provincies zijn met de minister overeengekomen om in een Green Deal, woningen op een andere manier te verwarmen dan met aardgas. Met de deal is de eerste concrete stap gezet in de uitvoering van de Energieagenda. Die bepaalt de route naar een Co2-arme samenleving in 2050.