Bouw- en vastgoedconcern Dura Vermeer start met de bouw van ‘het eerste echt slimme huis van Nederland’. Althans, volgens het bouwbedrijf zelf. Samen met ICT-bedrijf BeNext wordt het slimme huis Iris in de stijgers gezet. Het is een zelflerende woning, die zich niet alleen beperkt tot het beheren van water- en energieverbruik, maar die zich automatisch aanpast aan de gebruikspatronen van de bewoner. Woningautomatisering zoals het hoort te zijn.
Net als andere smart homes haalt Iris haar intelligentie uit een softwaresysteem, sensoren en meters. Apparaten in de woning worden in de cloud met elkaar verbonden. Waar Iris verschilt van veel smart homes is dat het automatisch actie onderneemt, wanneer het systeem merkt dat er afgeweken wordt van het gebruikelijke patroon van het huis of de bewoners. Wanneer het water detecteert waar het niet hoort te zijn (en er dus lekkage is), sluit Iris de waterleiding zelf af, zodat de bewoner daar geen omkijken naar heeft. De eerste twee pilotwoningen komen te staan in de Tuinen van Sion in Rijswijk, een wijk die bekend staat vanwege de duurzaamheid. De oplevering van de woningen vindt plaats na de bouwvak.
Het is het eerst écht slimme huis in Nederland, aldus Tristan Chater van Dura Vermeer. “Een slimme woning moet toegevoegde waarde leveren aan de veiligheid, duurzaamheid, gezondheid en wooncomfort van de bewoner. De bewoner wordt door de woning ondersteund in zijn dagelijkse activiteiten en heeft daardoor minder zorgen”, zegt de projectleider tegenover Duurzaam Bedrijfsleven.
Het slimme huis kan vrij ver gaan door heel persoonlijke voorkeuren toe te voegen. “Denk daarbij aan het inschakelen van het koffiezetapparaat op het moment dat de wekker gaat of het aanzetten van de favoriete muziek als hij de woning betreedt. De verlichting kan zelfs van kleur veranderen, zodat de sfeer in huis varieert van koel tot warm en van dag- naar nachtbeleving”, zegt ontwikkelaar Ester Vrij.