De digitalisering wordt op veel gebieden steeds zichtbaarder. Zo ook in nieuwe gebouwen waar er tegenwoordig meer geprogrammeerd wordt dan gebouwd. Dat heeft gevolgen voor het takenpakket bij een bouwproject. Een mooi voorbeeld daarvan is het nieuwe kantoor van Plantronics.
Bij de bouw van het pand werd IT centraal gezet. Dat bleek mede uit het feit dat een IT’er werd aangesteld als eindverantwoordelijke. En de installateur werkte nauw samen met de softwareleverancier. Het opgeleverde kantoor van Plantronics is komen te staan op Park 20/20 in Hoofddorp. Een bijzondere locatie, waar investeerders, bouwers en bedrijven samenwerken om kennis te delen op het gebied van duurzaam ondernemen. Dat Plantronics een slim gebouw neer zou zetten was vanaf het begin duidelijk; het bedrijf ontwikkelt onder meer producten voor gebouwautomatisering.
Veranderende rol installateur
Zoals we vaker op deze site hebben beschreven, verandert de rol van installateur continu. Chantal Meilink, die als projectmanager van installatiebedrijf Homij betrokken was bij de bouw, onderstreept dat. “Wij fungeerden als system integrator, adviseur en coördinator op de bouw. We hebben softwarebedrijf Celsius ingeschakeld als onderaannemer omdat we ze kennen vanuit een eerder project op Park 20/20“, vertelt ze tegen Bouw en Uitvoering. Bij de bouw van het nieuwe pand werd met het volle verstand gekozen voor één automatiseerder die het hele pakket moest verzorgen.
“Voorheen werkte de ene automatiseerder met een bepaald systeem en een tweede automatiseerder weer met een ander. Dat leverde in het verleden nog wel eens problemen op, omdat de systemen niet met elkaar bleken te kunnen communiceren”, legt Meilink uit. Het maakt een lastige opgave om bijvoorbeeld verlichting en klimaat in één beheersysteem te integreren. De versplintering van taken is daar volgens Meilink debet aan. “Door de automatisering van de installaties en de regeltechniek bij één partij neer te leggen kan dit wel. We hebben dan ook gemerkt dat de oplevering vele malen vlotter ging.”
Inzichtelijker ontwerp
Voordat er begonnen werd aan de bouw, tekenden Homij de leidingen, luchtkanalen, verlichting en schakelingen in 3D BIM. In dat raamwerk plande Celsius de meet- en regeltechniek en de software in. “Het grote voordeel is dat je op voorhand tot in detail kunt zien waar je eventueel tegen problemen aanloopt. Bijvoorbeeld met de regelpunten; dat er niet dwars door een stalen balk wordt ontworpen. Als dat tijdens de bouw moet worden opgelost kost dat veel meer tijd en moeite”, licht Meilink toe. “Geweldig om van tevoren te kunnen zien hoe het gebouw er uit gaat zien, ook in verband met de functionaliteit, die zo veel inzichtelijker wordt.”