Een NAS (Network Attached Storage) heeft enorm veel mogelijkheden. Veel daarvan zijn te danken aan een verbinding met internet. Dat brengt veiligheidsvragen met zich mee. Hoe beveilig je een NAS netwerk? Het is belangrijk om daar bij stil te staan, voordat je je hebben en houden op een NAS-apparaat zet.
Zoals we eerder behandelden, is een NAS eigenlijk niets anders dan een betaalbare server waarbij je het delen en opslaan van bestanden kan optimaliseren. Je kan het verbinden met het internet, waardoor je toegang hebt tot het netwerk via elke computer. Maar hoe beveilig je een NAS netwerk?
Configuratie
Een verstandige eerste stap om je NAS te beveiligen is het instellen van een goede basisconfiguratie. Let daarbij vooral op de firmware. Kijk of je NAS draait op de meest recente firmware en of updates automatisch worden geïnstalleerd.
Gebruikers
Verschillende personen kunnen gebruik maken van één NAS. Elke gebruiker kan daarbij het beste een eigen account en wachtwoord hebben. Gebruik het adminaccount alleen wanneer er instellingen veranderd moeten worden.
Groepen
Naast gebruikers zijn ook groepen in te stellen. Zo kan je gebruikers dezelfde rechten geven die de rest van de groep heeft. Dit is handig als een groot aantal gebruikers op het netwerk zit en je in één klap de rechten wil wijzigen.
Ingebouwde beveiliging
NAS-apparaten hebben zelf ook extra ingebouwde opties om het beter te beveiligen. Zo is er een afmeldtimer in te stellen, waarmee na een bepaalde periode de verbinding automatisch wordt afgesloten wanneer het niet wordt gebruikt. Met de Firewall kan je voor elke service regels opstellen wie gebruik mag maken van welke dienst.
DDNS
Wanneer een NAS is aangesloten op de router, bepaalt de internetprovider wat het IP-adres is. En dat adres kan pardoes veranderen. Om dat op te lossen gebruik je een Dynamische DNS-dienst (DDNS). Daarmee stuurt je NAS regelmatig het IP-adres naar de DDNS-provider, waarna het gekoppeld wordt een je DDNS-naam.