Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University hebben een duurzame en goedkope opslagbatterij ontwikkeld. De stof die daarvoor gebruikt is, kan je opmerkelijk noemen: ureum. Deze is ook terug te vinden in urine en meststoffen.
Scheikundeprofessor Hongjie Dai heeft de goedkope opslagbatterij samen met Michael Angell ontworpen. De batterij is onontvlambaar en is gemaakt van aluminium en grafiet. De elektrolyt van de batterij heeft ureum als ingrediënt, dat industrieel geproduceerd wordt als plantenvoeding. “In feite hebben we hier een batterij die gemaakt is van één van de goedkoopste en welvoorziene materialen die je op Aarde zal vinden. En de prestaties zijn ook nog eens goed”, vertelt Dai.
Professor Dai stond twee jaar geleden al aan de basis van de aluminiumbatterij. De batterij met ureum is honderd keer goedkoper. Daarnaast heeft het een capaciteit van ongeveer 1.500 laadcycli. De hoop is dat deze batterij straks een goed alternatief is voor de gebruikelijke lithium-ion batterijen. “Onze droom is om met deze batterij zonne-energie op te slaan in elk gebouw en in elk huis”, vertelt Dai ambitieus. “Misschien dat dit het dagelijks leven zal veranderen. We weten het niet.”
Moeten Nederlandse installateurs deze nieuwe batterij zo snel mogelijk gaan aanbieden? Laat het weten in de comments!