Onderdeel van de ontwikkeling van het Internet of Things is dat er steeds nieuwe manieren komen om informatie te delen en op te slaan. Eén van die innovaties is het zogenoemde NAS, wat staat voor Network Attached Storage. Met NAS zijn bestanden beschikbaar voor alle gebruikers binnen een thuisnetwerk. Maar wat is NAS eigenlijk en welke voordelen biedt het?
Wat is NAS?
Wat is NAS? Een NAS is in principe een harde schijf dat aangesloten wordt op een netwerk. Een server, draaiend op Linux met als belangrijkste functie, bestanden op een makkelijke manier te delen. De server is te gebruiken voor alle gezinsleden, maar ook voor één persoon. Elke gebruiker krijgt een eigen account en kan daarin bestanden beheren die alleen voor die gebruiker toegankelijk zijn. Maar bestanden zijn ook te delen. Zo kan je mappen maken waar bepaalde of alle gebruikers binnen het netwerk bij kunnen komen. NAS-servers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van de prestaties en functies.
Veel smart homes zijn afhankelijk van een NAS voor een gecentraliseerde opslag voor slimme tv’s, beveiligingssystemen en andere componenten van het Internet of Things. Net als een PC, heeft een NAS een RAM-geheugen en en processor. Mocht je een NAS nou vooral willen gebruiken om bestanden op te slaan, of te streamen naar een klein aantal apparaten, dan is een singlecore-processor met 256 MB RAM vaak al voldoende. Als je van plan bent een breed netwerk op te zetten, waar meerdere gebruikers op hetzelfde moment bij moeten komen, of je wil veel functies (zoals downloaden, streamen) tegelijk uitvoeren, is het verstandig om te upgraden naar een dualcore-processor en een RAM-geheugen van 1 GB.
USB-poorten
Vrijwel zonder uitzondering, hebben NAS-apparaten tenminste één USB-poort tot de beschikking. Bij de wat goedkopere alternatieven zal dat gaan om usb2.0, maar met een klein beetje meer budget kan je ook snellere usb3.0 aanschaffen. Veel NAS-apparaten hebben ook een ingebouwde printerserver, zodat een heel netwerk gebruik kan maken van een usb-printer.
Zoals gezegd, draaien de meeste NAS-apparaten op Linux of een variant daarop. Hier zal de gebruiker in de praktijk niet veel van merken, omdat een NAS beheerd wordt via een webinterface, één die je zal herkennen van een router. Net als met de router, kom je via een IP-adres bij de webinterface en veel fabrikanten hebben een bijgevoegd tooltje, waarmee je er snel achterkomt wat dat IP-adres nou eigenlijk is. Al is een NAS een stuk minder veilig dan een router, aangezien het gebruik maakt van een codering die makkelijk te kraken is. Kijk hier hoe je je NAS beter kan beveiligen.
NAS-apparaten hebben over het algemeen de mogelijkheid om zelf bestanden te downloaden. Er is ondersteuning voor BitTorrent en de NAS-apparaten uit de hogere prijsklasse kunnen ook downloaden uit nieuwsgroepen.