Om de wereld een beetje leefbaar te houden, moeten we duurzaam leven en werken. Dat betekent ook dat gebouwen zo energie-efficiënt mogelijk moeten worden gemaakt. Om goed inzicht te krijgen in de duurzame prestatie van een gebouw, is het keurmerk BREEAM in het leven geroepen. Wat is het BREEAM keurmerk eigenlijk?
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is ontwikkeld door het Engelse onderzoeksinstituut Building Research Establishment (BRE), vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Dutch Green Building Council heeft daaruit richtlijnen gemaakt die passen bij de Nederlandse markt.
Het is een beoordelingsmethode om de prestatie van duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM bestaat uit vijf verschillende keurmerken.
- Nieuwbouw en Renovatie: Dit keurmerk uit 2009 is speciaal bedoeld om de duurzaamheid te meten van nieuwe gebouwen.
- In-Use: Deze beoordeling is op drie niveau’s: gebouw, beheer en gebruik. Hier kunnen de prestaties van een bestaand gebouw worden gemonitord.
- Gebiedsontwikkeling: De duurzaamheidsprestaties van een gebiedsontwikkeling worden in deze categorie beoordeeld.
- Sloop en Demontage: De duurzaamheid van sloopprojecten moet ook worden bijgehouden, daar is dit keurmerk voor.
- Bespoke: Tenslotte is er nog ‘Bespoke’, waar gebouwen die niet in bovenstaande categorieën vallen, kunnen worden beoordeeld met een maatwerktraject.
Met een BREEAM-certificering krijgen beheerders inzicht in duurzame prestaties van een project. Goed voor de eigen evaluatie, maar ook om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed het gebouw scoort. Wat dat betreft komt het uitstekend van pas dat het een internationaal erkend keurmerk is. Een ander voordeel is dat je met het keurmerk weet dat het met de gezondheid goed zit. Onderdelen als klimaat, ventilatie, licht en vluchtorganische stoffen worden streng beoordeeld.
BREEAM-NL is niet het enige keurmerk voor duurzame gebouwen in Nederland. Andere bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld:
- Energielabel
- De EPC-norm
- GreenCalc
- GPR-Gebouw
- Eco-Quantum
- LEED
Waar BREEAM in afwijkt is dat het streeft naar harmonisatie met andere systemen. Zo’n keurmerk is zeker niet gratis. Afhankelijk van de grootte van het pand en de categorie, variëren de prijzen van 600 euro tot 7500 euro.
BREEAM Awards
Jaarlijks worden de BREEAM Awards georganiseerd. Deze worden ook wel de Oscars voor duurzame gebouwen genoemd. In totaal zijn er negen categorieën om een prijs in te pakken. Dit jaar maken acht Nederlandse gebouwen kans om in de prijzen te vallen bij de awards. 7 maart wordt de uitslag bekend gemaakt.